Καταφθάνουν σήμερα 25 Ιουνίου με πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών από το Ηράκλειο της Κρήτης, οι πρώτοι γύπες για την ενίσχυση του κυπριακού πληθυσμού του είδους, στο πλαίσιο του έργου «ΓΥΠΑΣ», το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΤΠΑ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, το έργο «ΓΥΠΑΣ» αποσκοπεί στην ενίσχυση του πληθυσμού του γύπα στην Κύπρο με πουλιά από την Κρήτη, ούτως ώστε ο πληθυσμός του να ανακάμψει, καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που να απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.
Η κίνηση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Ταμείου Θήρας, του Τμήματος Δασών και του Πτηνολογικού Συνδέσμου στην Κύπρο, καθώς και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δήμου Γόρτυνας στη Κρήτη στην Ελλάδα.
Πέραν από την εισαγωγή πουλιών από την Κρήτη, το έργο «ΓΥΠΑΣ» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ούτως ώστε να βοηθήσει στην προστασία του μεγαλύτερου πτηνού της Κύπρου, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται διάφορα έργα υποδομής που θα βοηθήσουν στην προστασία του γύπα, όπως η δημιουργία κλωβών για τον εγκλιματισμό των πουλιών και ταϊστρών για την τροφοδοσία τους.
Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, η προστασία του πτηνού αυτού είναι σημαντική για το περιβάλλον της Κύπρου, καθώς ο γύπας επιτελεί τον ρόλο του καθαριστή της υπαίθρου από τα διάφορα νεκρά ζώα, απαλλάσσοντας από τους κτηνοτρόφους το κόστος αποτέφρωσης των ζώων, ενώ πέραν του άμεσου οικονομικού οφέλους, η διατήρηση του γύπα επιφέρει και διάφορα έμμεσα οφέλη, όπως η προώθηση του αγροτουρισμού, η πτηνοπαρατήρηση και η εκπαίδευση.
Τους πρώτους έξι γύπες που καταφθάνουν στο νησί μας θα υποδεχθούν η Υπουργός Εσωτερικών Ελένη Μαύρου καθώς και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου «ΓΥΠΑΣ» σε σύντομη εκδήλωση παραλαβής στο διεθνές αεροδρόμιο Λάρνακας, την Τρίτη 26 Ιουνίου στις 9 το πρωί. Στη συνέχεια οι γύπες θα αναχωρήσουν για τον κλωβό του Τμήματος Δασών στον Άγιο Ιωάννη στην Πάφο, όπου και θα παραμείνουν μέχρι να εγκλιματιστούν στο νησί (αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να πετάξουν πίσω στη Κρήτη) πριν απελευθερωθούν στην κυπριακή ύπαιθρο.
Στο μεταξύ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, σε ανακοίνωση τους, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προσφοράς τους στην Κύπρο, οι Κυπριακές Αερογραμμές ανταποκρίθηκαν θετικά σε αίτημα για δωρεάν μεταφορά Γυπών από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Κύπρο μέσα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα –Κύπρος» για το Γύπα.
Το σχετικό αίτημα τέθηκε προς την Εταιρία από την Υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, η οποία σε επιστολή της προς τον Εκτελεστικό Πρόεδρο Γιώργο Μαυρόκωστα αναφέρει ότι μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας διάσωσης του μεγαλύτερου άγριου πτηνού της Κύπρου που κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό, του Πυρρόχρου Γύπα, έχει εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα δράσης.
Συγκεκριμένα, είναι σε εξέλιξη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας στο οποίο επικεφαλής εταίρος είναι το Ταμείο Θήρας και άλλοι φορείς από την Κύπρο και την Κρήτη. Ζητώντας την συνδρομή των Κυπριακών Αερογραμμών για την δωρεάν μεταφορά των πουλιών από την Κρήτη στην Κύπρο, η κ. Μαύρου εκφράζει στην επιστολή της την πεποίθηση ότι μια τέτοια φιλοπεριβαλλοντική ενέργεια θα ερμηνευτεί ως κοινωνική προσφορά της εταιρείας αφού θα είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο για ένα τόσο σημαντικό είδος.
Σε συνεννόηση με το Τμήμα Φορτίου της Εταιρείας και το Ταμείο Θήρας έχει γίνει ο απαραίτητος συντονισμός για οργάνωση της ασφαλούς μεταφοράς των πουλιών. Σύμφωνα με την επιστολή της Υπουργού Εσωτερικών υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα σταλούν συνολικά περίπου 30 γύπες, σε 4-5 αποστολές από την Κρήτη στην Κύπρο.