Monday, May 14, 2012

Εκκενώθηκε η Δένεια για την εξουδετέρωση βόμβας από το 1974

Ολοκληρώθηκε η εκκένωση του χωριού Δένεια που άρχισε από τις έξι το πρωί όπου σήμερα θα επιχειρηθεί ελεγχόμενη εξουδετέρωσης βόμβας 500 λιβρών που ρίφθηκε στην περιοχή κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο κοινοτάρχης του χωριού, Χριστάκης Παναγιώτου, η διαδικασία εξουδετέρωσης της βόμβας θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της εκκένωσης του χωριού,

Σύμφωνα με τον κύριο Παναγιώτου, η επιχείρηση εκκένωσης ξεκίνησε από τις έξι, οι πεντακόσιοι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να μεταβαίνουν στις εργασίες τους, ενώ το κοινοτικό συμβούλιο έχει μεριμνήσει για τη μεταφορά όσων δεν έχουν μεταφορικό μέσο. Παράλληλα, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου του χωριού είχαν μεταφερθεί από τη περασμένη Πέμπτη στο σχολείο του γειτονικού χωριού Μάμμαρι.

Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει διευθετήσεις έτσι ώστε σε περίπτωση που η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας δεν ολοκληρωθεί μέχρι την ώρα που ολοκληρώνεται το σχολείο και οι μαθητές του γυμνασίου, που φοιτούν στην Κοκκινοτριμιθιά, θα μεταφερθούν και αυτοί στο Μάμμαρι.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, η ύπαρξη της βόμβας 500 λιβρών ήταν γνωστή. Το 1974 έγινε προσπάθεια καταστροφής που δεν πέτυχε και το 1985 έγινε δεύτερη.


Σε επιφυλακή πέραν των 50 αστυνομικών για φύλαξη των περιουσιών των κατοίκων του χωριού

Στο μεταξύ περισσότεροι από πενήντα αστυνομικοί είναι στο χωριό για τη φύλαξη των περιουσιών των κατοίκων του χωριού.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον ΑΣΤΡΑ από το γραφείο τύπου της αστυνομίας τα σπίτια επιβάλλεται να μείνουν ανοικτά για να μην προκληθεί ζημιά από ενδεχόμενο ωστικό κύμα.

Στόχος είπε η Νικολέτα Τυρίμου είναι με την περιφρούρηση της αστυνομίας να μην δημιουργηθεί πρόβλημα ενώ μέτρα λαμβάνονται και στον περίγυρο του χωριού όπου υπάρχει περιφρούρηση για να μην περνά κανείς.

Για την ελεγχόμενη έκρηξη θα εργαστούν Ελλαδίτες και Κύπριοι πυροτεχνουργοί καθώς η βόμβα που εντοπίστηκε το Σάββατο βρίσκεται στα έξι μέτρα βάθος.

No comments:

Post a Comment