Saturday, May 21, 2016

Eπιχειρήσεις της Αστυνομίας Κύπρου κατά τις οποίες έγινε χρήση πυρών

Η υπόθεση ομηρίας του 16μηνου αγοριού που συγκλονίζει το παγκύπριο, ξυπνά μνήμες επιχειρήσεων της Αστυνομίας  κατά τις οποίες έγινε χρήση πυρών.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε  τον Ιανουάριο του 2015 όπου ο ΕΑΟ πραγματοποίησε συντονισμένη επιχείρηση και πάλι στην Ορόκλινη, όταν 43χρονος άνδρας κρατούσε όμηρο την γυναίκα του σε μπυραρία.Προηγουμένως την είχε πυροβολήσει τραυματίζοντάς την στον ώμο. Η ομηρία έληξε μετά από 30 και πλέον ώρες διαβουλεύσεων, με την Αστυνομία να επιτυγχάνει την αναίμακτη σύλληψη του 43χρονου από την μπυραρία.

Η διπλή τραγωδία της Χλώρακας

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1993 όταν η Αστυνομία επιχείρησε απεγκλωβισμό νεαρής γυναίκας που κρατείτο υπό την ομηρία του συντρόφου της που απειλούσε να τη σκοτώσει. Λίγο πριν ξημερώσει Χριστούγεννα,  κατόπιν εντολής του τότε υπουργού Άμυνας κατέφθασαν ισχυρές δυνάμεις της ΜΜΑΔ που είχαν εντολή να «τελειώσουν» με εκείνο το περιστατικό το συντομότερο

δυνατόν. Έτσι και έπραξαν, ομάδα της ΜΜΑΔ, έριξε σωρεία δακρυγόνων μέσα στο μικρό διαμέρισμα των δύο νεαρών, έσπασαν τη πόρτα και άρχισαν να πυροβολούν στα τυφλά. Το αποτέλεσμα τραγικό. Θανάσιμα πληγωμένη η 24χρονη Έλση μεταφέρεται στο Γ.Ν. Πάφου όπου λίγη ώρα μετά καταλήγει στο μοιραίο. Όσο για το φερόμενο ως δράστη και απαγωγέα, απεφάνθη από τη νενομισμένη νεκροψία ότι ο θάνατός του ήταν ακαριαίος

Εξουδετέρωση Τούρκου ένοπλου στρατιώτη

Η εξουδετέρωση ενός ένοπλου Τούρκου στρατιώτη στην Αθηένου το 1988 ήταν μια άλλη πολύ σημαντική επιχείρηση που καταγράφηκε στο ενεργητικό της Αστυνομίας με θετικά αποτελέσματα, αλλά χύθηκε αίμα. Ο Τούρκος στρατιώτης εισήλθε σε οικία οικογένειας Ελληνοκυπρίων που βρισκόταν πλησίον φυλακίου της Εθνικής Φρουράς και έθεσε υπό ομηρία την οικογένεια.

Στο κάλεσμα της οικογένειας για βοήθεια, δύο στρατιώτες του παρακείμενου φυλακίου προσέτρεξαν να βοηθήσουν. Ο Τούρκος στρατιώτης πυροβόλησε και σκότωσε τον ένα στρατιώτη και τραυμάτισε σοβαρά το δεύτερο. Τα μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Αθηένου με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς περικύκλωσαν την περιοχή του επεισοδίου και κλήθηκε η ΜΜΑΔ για επέμβαση. Ομάδα του Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της ΜΜΑΔ επενέβη και αφού εισήλθε αιφνιδιαστικά στην οικία σε ελάχιστο χρόνο εξουδετέρωσε μέσω πυρών τον ένοπλο Τούρκο στρατιώτη. Να σημειωθεί ότι όταν ο Τούρκος στρατιώτης εκαλείτο να παραδοθεί απαντούσε με πυρά εναντίον των αστυνομικών και όχι μόνο. Τότε Αρχηγός Αστυνομίας ήταν ο Σάββας Αντωνίου.

Πηγή: http://www.sigmalive.com

No comments:

Post a Comment