Η σημερινή, είναι άλλη μία σπουδαία βραδιά για τους γαλαζοκίτρινους της Λευκωσίας. Ο ΑΠΟΕΛ μπροστά σε άλλο ένα μεγάλο ραντεβού με την ιστορία του. Δύο χρόνια μετά την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, έχει βάλει στόχο να βάλει το όνομά του και πάλι ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης!
Για να το πετύχει δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από αυτό που έκανε πολλές φορές στο παρελθόν. Να παίξει όπως έπαιξε στο «Μαρακανά» του Ερυθρού Αστέρα. Να παίξει όπως έπαιξε με τη Σλόβαν. Να παίξει και σήμερα όπως έπαιξε στο «Στάνφορντ Μπριτζ», στο «Βιθέντε Καλντερόν»…
Η αλήθεια είναι πως οι πολύ μεγάλες αυτές εμφανίσεις έχουν γίνει συνήθεια για τον ΑΠΟΕΛ που σχεδόν πάντα δηλώνει «παρών» στα μεγάλα ραντεβού της σύγχρονης ιστορίας του.
Στις 21:45 (ΣΙΓΜΑ) ο ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζει την πρωταθλήτρια Πολωνίας Βίσλα. Μέσα στην έδρα της που έχει τη φήμη της «καυτής» έδρας. Πόσο… καυτή είναι, θα το διαπιστώσουμε απόψε.
Η γνωστή συνταγή
Αναμφίβολα το μεγαλύτερο ατού του ΑΠΟΕΛ είναι η ομοιογένεια που παρουσιάζει από τόσο νωρίς μέσα στη σεζόν. Μία ομάδα με τον ίδιο κορμό εδώ και χρόνια. Με παίκτες που γνωρίζονται μεταξύ τους απ' έξω κι ανακατωτά. Ο ίδιος προπονητής, ο ίδιος τερματοφύλακας, η ίδια αμυντική γραμμή. Το ίδιο κέντρο, η ίδια επιθετική γραμμή που κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στα τρία τελευταία χρόνια, που κέρδισε μία θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ πριν από δύο χρόνια και που φέτος έχει ήδη εξασφαλίσει την παρουσία της στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.
Καμία διαφοροποίηση λοιπόν στο σχήμα. Το 4-2-3-1 δεν αλλάζει. Χιώτης, Κόντης, Πάολο Ζόρζε, Σολωμού (Ηλία), Μποαβεντούρα, Μοράις, Πίντο, Μαντούκα, Χαραλαμπίδης (Τρισκόφσκι) Μαρσίνιο, Αΐλτον. Αυτοί θα είναι οι 11 εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ή κάποιου δυσάρεστου απροόπτου όπως ήταν αυτό που σημειώθηκε την Κυριακή με τον τραυματισμό του Αντόρνο. Κανείς φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείει την πιθανότητα έκπληξης από τον Γιοβάνοβιτς. Κι αυτή μπορεί να είναι η χρησιμοποίηση του Γιάχιτς στο δεξί άκρο της άμυνας.
Τι περιμένουμε να δούμε
Έχοντας στο μυαλό την προσήλωση και την ικανότητα του ΑΠΟΕΛ στο παιχνίδι κατοχής της μπάλας και την ακριβώς αντίθετη διάθεση της Βίσλα που επιλέγει γρήγορες επιθέσεις παρά παιχνίδι πάσεων, τότε η ποδοσφαιρική λογική λέει πως ο ΑΠΟΕΛ θα είναι η ομάδα που θα κρατήσει πολύ την μπάλα στα πόδια του στον αγώνα αυτό. Και αναμένουμε να έχει μεγαλύτερο ποσοστό από την αντίπαλό της, έστω κι αν αγωνίζεται εκτός έδρας. Εξαιρετικά σημαντικό αυτό για μία ομάδα που ψάχνει το θετικό αποτέλεσμα μακριά από το γήπεδό της. Ας μην ξεχνάμε πως ο ΑΠΟΕΛ στα φετινά ευρωπαϊκά του παιχνίδια δεν έχει δεχθεί ούτε ένα τέρμα! Ούτε η Σκεντερμπέου σε δύο αγώνες, ούτε η Σλόβαν βρήκαν το δρόμο προς τα δίκτυα του Χιώτη. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Και αναμφίβολα έχει να κάνει με το γεγονός πως οι «γαλαζοκίτρινοι» σ' όλα ανεξαιρέτως τα παιχνίδια είχαν συντριπτικά την κατοχή της μπάλας υπέρ τους.
Διαιτητής ο Στέφαν Λανόι
Γάλλοι διαιτητές του σημερινού αγώνα.Το παιχνίδι θα διαιτητεύσει ο Stéphane Laurent Lannoy που κατέχει το σήμα του διεθνούς από το 2006.
Βοηθοί διαιτητές ορίστηκαν οι συμπατριώτες του Eric Dansault και Frédéric Cano και τέταρτος διαιτητής ο Hervé Piccirillo.
Όπως είναι γνωστό από τη φάση των Play-Offs ορίζονται από την ΟΥΕΦΑ έξι διαιτητές και για το συγκεκριμένο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στην Κρακοβία, πρόσθετοι διαιτητές ορίστηκαν οι Olivier Thual και Ruddy Buquet.
Παρατηρητής αγώνα ορίστηκε ο Φινλανδός Pertti Alaja και παρατηρητής διαιτησίας ο Ολλανδός Renatus Temmink.
Το «Ρεϊμάνα - Μιέσκι»
Μπορεί να συνηθίζεται περισσότερο το «Μιέσκι» στην καθημερινή αναφορά του γηπέδου της Βίσλα, η ονομασία του όμως είναι στην πραγματικότητα «Ενρίκα Ρεϊμάνα». Μιέσκι στα πολωνικά σημαίνει «πόλη». Ο Ρεϊμάνα γεννήθηκε το 1897 και πέθανε το 1963. Σπουδαίος ποδοσφαιριστής της Βίσλα. Έπαιζε ως κεντρικός επιθετικός, πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα Πολωνίας ενώ είχε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής Πολωνίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924. Πρόκειται για μία προσωπικότητα του πολωνικού ποδοσφαίρου με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση και εκτός γηπέδου.
Δυο λόγια για την Κρακοβία
Η Κρακοβία (πολωνικά: Kraków, προφέρεται Κράκουφ) είναι μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της Πολωνίας, καθώς και ένα από τα πολιτιστικά, καλλιτεχνικά αλλά και τουριστικά κέντρα της χώρας. Στο παρελθόν υπήρξε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Εκτιμάται ότι το 2004 είχε πληθυσμό 780.000 κατοίκων (ή 1,4 εκατομμύρια λαμβάνοντας υπόψη τα περίχωρα της πόλης). Κατά τον 11ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα της Πολωνίας. Γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή κατά τη δυναστεία των Γιαγκιελλώνων (1386 - 1572). Κατά το 1609 αρχίζει η παρακμή της με τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Βαρσοβία από τον Σιγισμούνδο τον Γ'. Απ' το 1815 μέχρι το 1846 αποτελούσε ανεξάρτητη δημοκρατία κάτω από ρωσική κυριαρχία. Το 1846 ανακτήθηκε από την Αυστρία και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο πέρασε στην Πολωνία. Η παλαιά πόλη της Κρακοβίας έχει πλούσια αρχιτεκτονική, ως επί το πλείστον αναγεννησιακή, με ορισμένα δείγματα μπαρόκ και γοτθικά. Τα παλάτια, οι εκκλησίες και τα μέγαρα της Κρακοβίας έχουν να δείξουν πλούτο χρωμάτων, αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, βιτρό, έργων ζωγραφικής, γλυπτών και επιπλώσεων.
Το 1978 -τη χρονιά που εντάχθηκε η πόλη στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ- ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα, αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, ανακηρύχθηκε πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως Πάπας Ιωάννης Παύλος Β'.
No comments:
Post a Comment