Saturday, June 12, 2010

Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου 12/06/2010

Υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος στη Cyta, η συνέχιση της δίκης για την υπόθεση δολοφονίας του Αντη Χατζηκωστή, το θέμα της Eurocypria, οι παράτυπες μεταβιβάσεις τουρκοκυπριακής γης στην οποία φέρεται να εμπλέκεται υπάλληλος του Κτηματολογίου, οι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας για την οικονομία, όπως και ο σημερινός πρώτος αγώνας της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ, καθώς και το υπόλοιπο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το Σάββατο, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο Τύπος πρωτοσέλιδα.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Ατσίδας στη CYTA», αναφερόμενη σε σκάνδαλο με ποινικές και πειθαρχικές διαστάσεις στον οργανισμό, όπου ερευνάται υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και γράφει για εμπλοκή μέλους του ΔΣ, συμπληρώνοντας ότι ο φάκελος στάλθηκε στη Γενική Εισαγγελία και την Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα μπαίνει σήμερα στη μάχη του Μουντιάλ, αντιμετωπίζοντας τη Νότιο Κορέα, έχοντας στόχο τη νίκη.

Η «Μάχη» υπό τον τίτλο «Αφωνος ο λαός για το κόκκινο σκάνδαλο» γράφει στο κύριο της θέμα σε σχέση με τη Eurocypria για «εξαπάτηση της Βουλής από το ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση Χριστόφια». Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για την κυπριακή οικονομία, μη αποκλείοντας περαιτέρω επιδείνωση, ενώ προβλέπει ότι η Κύπρος θα αργήσει να εξέλθει της κρίσης.

Ο «Πολίτης» αφιερώνει το πρώτο του θέμα στη δίκη για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή και γράφει υπό τον τίτλο «Πρώτο μπέρδεμα με το κράνος του φονιά» άλλα λέει στην κατάθεσή του ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Φάνος Χατζηγεωργίου και άλλα η Φιλιππινέζα μάρτυρας «που είδε τους δράστες». Στο δεύτερο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία επέδραμε χθες τα χαράματα στην περιοχή της λεωφόρου Βύρωνος και συνέλαβε τους Κούρδους που είχαν στρατοπεδεύσει εκεί.
Η «Σημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Είδα στα μάτια το δολοφόνο του Αντη» ότι οικιακή βοηθός που κατέθεσε χθες στο Δικαστήριο κοίταξε στα μάτια το δολοφόνο του Αντη Χατζηκωστή λίγα δευτερόλεπτα μετά που ακούστηκαν οι δύο πυροβολισμοί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος της ΚΣΣΕ θυμήθηκε τη θεά του έρωτα, Αφροδίτη, ευχόμενος «να μας εμπνεύσει… στην προσπάθεια να έρθουν πιο κοντά τα δύο μέρη στην Κύπρο».

«Καμπάνα από Βρυξέλλες» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του ότι ο Υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη Τρίτη σε δύο κοινοβουλευτικές Επιτροπές για τη Eurocypria, ότι τα κόμματα ασκούν έντονη κριτική στην Κυβέρνηση και ότι θεωρείται βέβαιη η παρέμβαση Κομισιόν για το θέμα. Αλλού γράφει για διεθνές δίκτυο απατεώνων που κτυπά ηλεκτρονικά και στην Κύπρο, στέλλοντας μηνύματα για δήθεν τεχνικά προβλήματα και κατακλέβουν όποιον ανταποκριθεί.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Κατάγγειλε την κατοχή» αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων, οποίος ενώπιον του Τούρκου Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στηλίτευση τη διαρκή και βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος των Κυπρίων ως επακόλουθο της κατοχής. Σε άλλο της θέμα αναφέρεται σε υπόθεση παράτυπης μεταβίβασης τ/κ γης στα Κάτω Πολεμίδια αξίας 3,5 εκ. ευρώ.

Η αγγλόφωνη “Cyprus Mail” γράφει ότι 150 εκ. ευρώ θα μπορούσε να κερδίσει η Κύπρος το χρόνο από το διαδικτυακό και ηλεκτρονικό στοίχημα αν ρυθμιζόταν σωστά και φιλοξενεί δηλώσεις ειδικού της βιομηχανίας. Αλλού γράφει σε τρισέλιδο αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο τρόπαιο.

No comments:

Post a Comment