Sunday, June 13, 2010

Επισκόπηση Kυπριακού Τύπου 13/06/2010

Το Κυπριακό, το παρασκήνιο για την πτυχή του περιουσιακού, οι κινήσεις της ομογένειας για αξιοποίηση του αρνητικού κλίματος για την Τουρκία, οι προσπάθειες της Τουρκίας για προώθηση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, η κατάσταση της οικονομίας, η επιχειρηματική δραστηριότητα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, ο ανταγωνισμός για θέσεις σε βρετανικά πανεπιστήμια, όπως και η δίκη για το φόνο του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος ''Δίας'' Αντη Χατζηκωστή, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Και δεύτερη έρευνα στη Cyta'', γράφει ότι μπαράζ αποκαλύψεων αναμένεται τις επόμενες ημέρες για την επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξαν κάποια από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους. Γράφει, επίσης, ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστηρίζουν πλήρως τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣΣΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ανασύνταξη στη δίκη για το φόνο του Αντη'', γράφει ότι 20 ημέρες έχουν στη διάθεσή τους οι δύο πλευρές μέχρι τις 15 Ιουλίου, οπότε και θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του Αντη Χατζηκωστή, και ότι μέχρι τότε η υπεράσπιση και η κατηγορούσα αρχή αναμένεται να ανασυνταχθούν και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Γράφει, επίσης, ότι ο ΔΗΣΥ και η πολιτική ηγεσία της Κύπρου, σε μιαν έντονα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, συνόδευσαν χθες τον Μανώλη Χριστοφίδη στην τελευταία του κατοικία.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Το νέο πλάνο στο περιουσιακό'', γράφει ότι δυναμικά μπαίνει στις 15 Ιουνίου το περιουσιακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, και ότι ο ΟΗΕ, οι δύο πλευρές και οι διεθνείς παίκτες συμφωνούν παρασκηνιακά ότι για να ρυθμιστεί η πτυχή αυτή, απαιτούνται πρακτικά μέτρα, εγκατάλειψη μονολιθικών θέσεων αρχής και αρκετή γνώση της διεθνούς αγοράς ακινήτων. Γράφει, επίσης, ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ διαφοροποιούνται με αποτέλεσμα να απειλούνται κάποιες γεωπολιτικές ισορροπίες.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Η μεγάλη δίκη συγκλονίζει την κοινή γνώμη'', γράφει ότι διακόπηκε την Παρασκευή για να επαναρχίσει στις 15 Ιουλίου η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση δολοφονίας, τον περασμένο Ιανουάριο, του Αντη Χατζηκωστή, που συγκλόνισε το παγκύπριο, και ότι η δίκη συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον από ξένα ΜΜΕ. Γράφει, επίσης, ότι Ρώσος τουρίστας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου ύστερα από επίθεση που δέχθηκε από Ελληνοκύπριους θαμώνες καφετέριας στην Αγία Νάπα.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Νέο πρέσινγκ για Λευκωσία'', γράφει ότι ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Λευκωσία δημιουργεί η Τουρκία με γνωστούς κύκλους στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα που να της επιτρέψει να προωθήσει την έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι δεν προετοιμάστηκε η οικονομία για την κρίση, και ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης απάντησε ότι κάποιοι θέλουν να τα βλέπουν όλα μαύρα.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Σε πορεία ανάκαμψης'', γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε σταθερά βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη λήψη και άλλων μέτρων, αν χρειαστεί, για να βγει η Κύπρος το συντομότερο δυνατό από την ύφεση. Γράφει, επίσης, ότι η Κυβέρνηση χειρίστηκε με υπευθυνότητα τα θέματα των κρατικών αερομεταφορών, ζυγίζοντας όλες τις μελέτες και τα δεδομένα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Καθημερινή της Κυριακής'', υπό τον τίτλο ''Θερμή γραμμή ελληνικού και εβραϊκού λόμπι'', γράφει ότι ανοίγματα προς το πανίσχυρο αμερικανο-εβραϊκό λόμπι επιχειρεί η ομογένεια, αξιοποιώντας το άκρως αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στις σχέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ με την Τουρκία. Γράφει, επίσης, ότι κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να ανέλθει το ποσό που θα παίξουν σε στοίχημα το μήνα του Μουντιάλ οι Κύπριοι, στις προτιμήσεις των οποίων πρώτες είναι με διαφορά η Βραζιλία και η Ισπανία.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση εφημερίδα ''Sunday Mail'', υπό τον τίτλο ''Ανταγωνισμός φοιτητών για τα βρετανικά πανεπιστήμια'', γράφει ότι Κύπριοι φοιτητές που δεν θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη βαθμολογία για να εισέλθουν σε βρετανικά πανεπιστήμια τον Αύγουστο θα αντιμετωπίσουν σκληρότερο από ποτέ ανταγωνισμό για θέσεις της τελευταίας στιγμής. Γράφει, επίσης, ότι προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι η ύφεση στην Κύπρο θα συνεχιστεί το 2010 και η ανάκαμψη το 2011 θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν.

No comments:

Post a Comment