Sunday, September 18, 2011

Φυσικό Αέριο: Πως φτάσαμε στην συμφωνία σταθμό για την Κύπρο

Από ημέρα σε ημέρα ξεκινά η γεώτρηση στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ένα ιστορικό εγχείρημα για την χώρα και την ευρύτερη περιοχή, υπό τις τουρκικές απειλές.Η Άγκυρα προχώρησε ένα ακόμη βήμα με νορβηγικό ερευνητικό πλοίο, δίδοντας το στίγμα της αντίδρασης της. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πόντισε καλώδια στην θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου για να δείξει πως προετοιμάζεται για τις δικές της έρευνες, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ταυτόχρονα διεκδικεί περιοχές εντός της ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου.
Η Άγκυρα έκανε διάβημα στην Ε.Ε. και στα κράτη μέλη της υποστηρίζοντας ότι οι κυπριακές έρευνες θα "ενταφιάσουν" τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού και ζητά να παρέμβουν προς την Λευκωσία για να "παγώσουν" οι έρευνες.

Το κοίτασμα στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ είναι συνεταιρικό με το Ισραήλ, διότι επεκτείνεται και στις δύο πλευρές της γραμμής, που χωρίζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών.
Η πλατφόρμα- γεωτρύπανο "Όμηρος" έφθασε στο κυπριακό οικόπεδο, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης. Η ακινητοποίηση της πλατφόρμας έγινε με την πόντιση οκτώ τεράστιων αλυσίδων, μήκους περίπου 1650 μέτρων, με μεγάλα βαρίδια στις άκρες.
Οι άγκυρες αυτές σχηματίζουν ένα μεγάλο οκτάγωνο στο βυθό, που διασφαλίζει σταθερότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών.
Η Κύπρος διαθέτει 51 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ, η οποία διαιρείται σε 13 οικόπεδα. Το οικόπεδο 12 έχει ήδη δοθεί στην εταιρεία Noble για εκμετάλλευση.
Από τους πρώτους υπολογισμούς, σύμφωνα με τον διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας , Σόλωνα Κασίνη, προκύπτει ότι στο οικόπεδο "12" υπάρχουν διαθέσιμα οκτώ τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Ο κ. Κασίνης ανέφερε ότι η γεώτρηση θα γίνει 5.000 μέτρα κάτω από το βυθό σε σημείο που το ύψος του νερού είναι 1,7 χιλιόμετρα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί κανένα χημικό, παρά μόνο το νερό της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι πριν το τέλος του χρόνου και σε 60 με 90 μέρες θα γνωρίζουμε για τα κοιτάσματα στο οικόπεδο 12.
Πρόσφατα, σε συνέδριο στο Χιούστον, ο κ. Κασίνης είπε ότι στην περιοχή της Κύπρου υπάρχουν περίπου 1,68 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και 122 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ο Τέρι Γκέρχαρντ, αντιπρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος της Noble Energy, χαρακτήρισε την Κύπρο "εξαίρετη" χώρα, η οποία βρίσκεται στο χείλος μιας επανάστασης στον τομέα του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του έχει τις δυνατότητες και εμπειρίες να το κάνει αυτό πραγματικότητα.
Το ιστορικό των συμφωνιών που υπέγραψαν οι Κύπρος Αίγυπτος, Λίβανος και Ισραήλ για οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι συνοπτικά το εξής:
Στις 12 Δεκεμβρίου 1988, η Κύπρος προχώρησε στην επικύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το Φεβρουάριο του 2003 και τον Ιανουάριο του 2007, η Κύπρος υπέγραψε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Λίβανο, αντίστοιχα. Η συμφωνία βασίζεται στη διεθνώς αποδεκτή αρχή της μέσης γραμμής και τους όρους της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τον Δεκέμβριο του 2010 ακολούθησε η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Ο Λίβανος αναμένεται ότι θα επικυρώσει προσεχώς την συμφωνία.
Παράλληλα, η Κύπρος εγκαινίασε στις 16 Φεβρουαρίου 2007 τον πρώτο γύρο υποβολής αιτήσεων αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο οποίος έληξε στις 16 Ιουλίου 2007. Αριθμός εταιρειών επέδειξε ενδιαφέρον και δόθηκαν σε αυτές σχετικές πληροφορίες.
Ερευνητικό σκάφος νορβηγικής εταιρείας, υπό σημαία Παναμά, που διενεργούσε, εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην ΑΟΖ της Κύπρου ( 27 μίλια από τη νότια ακτή του νησιού ), παρενοχλήθηκε στις 13.11.2008 από τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας συνεχίσθηκαν. Συγκεκριμένα τουρκικά πολεμικά σκάφη παρενόχλησαν σε τρεις περιπτώσεις - στις 19, 21 και 24 Νοεμβρίου 2008 - ερευνητικά σκάφη τα οποία έκαναν ωκεανογραφικές έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας

No comments:

Post a Comment