Friday, February 12, 2010

Μιλήστε φθηνά μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας εφαρμογές ΦεΔΠ και εξοικονομήστε χρήματα

Όταν ο Γκράχαμ Μπελ είχε ανακαλύψει το τηλέφωνο, σίγουρα δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έφτανε η στιγμή που η συσκευή θα ήταν αχρείαστη στην ανθρωπότητα, αφού οι νέες τεχνολογίες αντί του ακουστικού επιβάλλουν επικοινωνία μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας μικρόφωνα και ακουστικά


Η εποχή όπου οι άνθρωποι έστελναν ο ένας στον άλλο μηνύματα με τα περιστέρια έχει παρέλθει προ πολλού. Στις μέρες μας, το διαδίκτυο έχει κάνει ακόμη και τις τηλεφωνικές κλήσεις ξεπερασμένες μεθόδους επικοινωνίας, αφού οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν από φθηνά έως δωρεάν μαζί με άλλους όσο μακριά κι αν βρίσκονται χρησιμοποιώντας απλώς την τεχνολογία! Στη γλώσσα της πληροφορικής το Voice Over IP (VoIP) ή τηλεφωνία μέσω διαδικτύου ή ελληνιστί ΦεΔΠ, δηλαδή "φωνή επί διαδικτυακού πρωτοκόλλου", είναι η σύγχρονη μέθοδος, η οποία προσφέρει φωνητική συνομιλία σε πραγματικό χρόνο με σχετικά καλή ποιότητα και στην ουσία χωρίς κόστος! Και ενώ στις αρχές τις λειτουργίας των ΦεΔΠ ήταν απαραίτητο να έχουν και οι δύο υπολογιστή για να μπορούν να μιλάνε μεταξύ τους, πλέον οι υπηρεσίες αυτές παρέχουν τη δυνατότητα να κάνει κανείς κλήσεις μέσω των προγραμμάτων σε σταθερά ή κινητά τηλέφωνα με φθηνότερες χρεώσεις έως και δωρεάν από τις κλήσεις που γίνονται από σταθερό τηλέφωνο και χρεώνουν οι εταιρείες που υπάρχουν στην Κύπρο.
Η εφαρμογή ΦεΔΠ

Η επικοινωνία μέσω διαδικτύου δεν είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί πρόσφατα, αφού από τις αρχές της δεκαετίας του '90 υπήρχαν αρκετές εταιρείες οι οποίες έχουν εφαρμόσει τους συγκεκριμένους τρόπους επικοινωνίας. "Αρχικά είχαν δημιουργηθεί προγράμματα με τα οποία μπορούσαν να επικοινωνήσουν γραπτώς οι άνθρωποι σε όποια χώρα κι αν βρίσκονταν. Σιγά - σιγά κατάφεραν να εξελίξουν αυτές τις τεχνολογίες και έτσι μπορεί κανείς να επικοινωνεί μέσω διαδικτύου με προγράμματα τύπου MSN και να μιλάει παράλληλα ή να βλέπει τον άλλον", μας εξηγεί ο καθηγητής της πληροφορικής, Ανδρέας Ιωάννου, για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων. "Με την πάροδο του χρόνου μπορούν πλέον οι άνθρωποι να επικοινωνούν με αυτά τα προγράμματα και να καλούν ο ένας τον άλλον χωρίς να χρεώνονται και φυσικά μπορούν να τους καλούν πλέον και σε σταθερά τηλέφωνα με φθηνότερες χρεώσεις", μας εξηγεί.

Απλή χρήση

Για να μπορέσει κανείς να επικοινωνήσει μέσω διαδικτύου με κάποιον άλλο χρειάζεται απλά βήματα και δεν χρειάζεται να είναι κανείς... χάκερ ή ειδικός στους υπολογιστές. Αφού υπάρχει μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο (έτσι ώστε να είναι καλύτερη η ποιότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας), πρέπει μετά να κατεβάσει ένα από τα προγράμματα. Εδώ είναι που αρχίζει το παιχνίδι του δωρεάν ή της αγοράς αυτών των προγραμμάτων. "Σε αυτά που μπορείς να μιλάς δωρεάν θεωρείται πως δεν είναι νόμιμα, ή μπορούν κάποια από αυτά να υπάρχουν κίνδυνοι από ιούς, ωστόσο με μια απλή καθοδήγηση από κάποιον που έχει γνώσεις από υπολογιστή μπορεί κάποιος να βρει και τέτοια προγράμματα που μπορεί να μιλάει φθηνότερα έως και δωρεάν", μας εξηγεί ο καθηγητής πληροφορικής Ανδρέας Ιωάννου. Αφού βρει το κατάλληλο πρόγραμμα, τα πράγματα μετά γίνονται πιο απλά, αφού χρειάζεται απλά να καλέσει τον... αριθμό και να μιλάει μαζί του. Πολλά από αυτά τα προγράμματα ενδεχομένως να ζητήσουν πιστωτικές κάρτες για να χρεώνουν τις κλήσεις προς κάποιες χώρες του εξωτερικού, γι' αυτό χρειάζεται προσοχή στο που δίνει κανείς την πιστωτική του κάρτα και πρέπει να διαβάζει κανείς όλες τις εγγυήσεις και οδηγίες πριν τη χρήση του προγράμματος, μας επισημαίνεται από τον καθηγητή πληροφορικής, Ανδρέα Ιωάννου.

Το πιο δημοφιλές ΦεΔΠ

Το Skype είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής εφαρμογή VoIP με εκατομμύρια χρήστες από όλον τον κόσμο. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για επικοινωνία από υπολογιστή σε άλλον υπολογιστή. Πλέον, προσφέρει κλήσεις σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, σε οποιοδήποτε δίκτυο τηλεφωνίας, σταθερής και κινητής, με χαμηλές χρεώσεις, Instant Messenger, δυνατότητα αποστολής SMS, αποστολής αρχείων και δυνατότητα συνδιάσκεψης. Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα εφαρμογών όπως είναι το Skype, τα οποία μπορεί να δοκιμάσει κανείς και να δει ποιο έχει τις φθηνότερες χρεώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα Asterisk, Voipbuster, ICQ, Voipdiscount. Όλες οι εφαρμογές προσφέρουν τηλεφωνία μέσω διαδικτύου και έχουν διαφορετικές χρεώσεις προς τις χώρες του εξωτερικού γι' αυτό καλό είναι κανείς να δει ποιες του συμφέρουν πριν τις χρησιμοποιήσει. Επί της ουσίας τα τηλεφωνικά κέντρα αυτά αναλαμβάνουν να μετατρέψουν την τηλεφωνία σε μια τηλεφωνία χωρίς κόστος χρήσης. Μάλιστα τα περισσότερα απ' αυτά προσφέρουν τις κλήσεις στο εσωτερικό δίκτυο των εφαρμογών δωρεάν.

Εξοικονόμηση χρημάτων

Η νέα μέθοδος επικοινωνίας είναι αρκετά διαδεδομένη στους νέους και δη στους φοιτητές, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνες είναι οι άνθρωποι οι οποίοι μιλούν τις περισσότερες ώρες στο τηλέφωνο. "Ενώ εγώ σπουδάζω στην Ελλάδα, οι περισσότεροι μου φίλοι είναι είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό, γι' αυτό και δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα πολλά λεφτά στα σταθερά τηλέφωνα και δη στις κλήσεις προς το εξωτερικό", μας εξηγεί η Μαρία Αντωνίου, δευτεροετής φοιτήτρια στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στα θετικά της χρήσης του προγράμματος, η Μαρία σίγουρα επισημαίνει το κόστος, αλλά πολλές φορές και την καλύτερη ποιότητα του ήχου της κλήσης που γίνεται. "Επειδή γίνεται μέσω διαδικτύου και χωρίς άλλες παρεμβολές και σίγουρα με πιο σύγχρονες μεθόδους, πολλές φορές ακούς κρύσταλλο τη φωνή του συνομιλητή σου", αναφέρει χαρακτηριστικά. Την επικοινωνία μέσω VoIP φαίνεται πως επιλέγουν και αρκετοί αλλοδαποί οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, οι οποίοι λόγω κόστους επιλέγουν τα call centers που υπάρχουν στη Λευκωσία, ή τα internet cafe.

Φθηνότερες χρεώσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως η διαφορά στις χρεώσεις μπορεί να αγγίζει έως και το 60%, αφού οι κλήσεις στο εξωτερικό γίνονται με βάση τα δεδομένα που έχει η χώρα από την οποία δημιουργήθηκε το πρόγραμμα "Εντάξει, και οι κλήσεις στη χώρα μας δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ακριβές, αλλά άμα έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να μιλάει ακόμη φθηνότερα, γιατί να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις υπηρεσίες;" αναρωτιέται ο καθηγητής πληροφορικής, Ανδρέας Ιωάννου. "Για μας τους φοιτητές η επικοινωνία με το εξωτερικό είναι σημαντική, αφού είναι η επικοινωνία με τους δικούς μας ανθρώπους ή και με τους φίλους μας που βρίσκονται στο εξωτερικό, γι' αυτό αν αναλογιστεί κανείς πόσες ώρες μιλάμε και πόσα χρήματα χρειαζόμαστε, είναι σημαντική η εξοικονόμηση χρημάτων".

--------------------------------------------------------------------------------

Και τηλεφωνικές συσκευές με τη χρήση των ΦεΔΠ

"Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται, τόσο καινούριες και πιο χρήσιμες εφαρμογές θα εφευρίσκονται που θα κάνουν πιο εύκολη την τεχνολογική μας ζωή", υποστηρίζει ο καθηγητής πληροφορικής, Ανδρέας Ιωάννου, γι' αυτό και όπως αναφέρει έχουν δημιουργηθεί και τηλεφωνικές συσκευές για τις εφαρμογές ΦεΔΠ (Φωνή επί διαδικτυακού πρωτοκόλλου). Έτσι, μπορεί κανείς να τις συνδέσει με τη συσκευή που συνδέει στο διαδίκτυο (router) και να μην χρειάζεται η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. "Νομίζω πως αυτού του είδους οι συσκευές χρησιμεύουν και σε αυτούς που δεν γνωρίζουν καλά ηλεκτρονικό υπολογιστή και γι' αυτό η αγορά τους θα τους ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη", εξηγεί ο κύριος Ιωάννου. Και φαίνεται πως την άποψή του εφαρμόζει στην πράξη η φοιτήτρια Μαρία Ιωάννου, αφού, "χρησιμεύει στη μητέρα μου που με επισκέπτεται συχνά - πυκνά εδώ και δεν... σκαμπάζει από ηλεκτρονικούς υπολογιστές", μας λέει χαρακτηριστικά. "Εντάξει, δεν παραπονιέται πως μιλάω συχνά στο τηλέφωνο, αλλά όταν την ενημερώνω για το λογαριασμό σίγουρα γκρινιάζει, γι' αυτό και βρήκα αυτό τον τρόπο επικοινωνίας για να μπορούμε να μιλάμε φθηνότερα και εγώ και αυτή όταν έρχεται στα Ιωάννινα", μας αναφέρει.

No comments:

Post a Comment