Wednesday, February 17, 2010

Αντικαπνιστικός νόμος: Διαβουλεύσεις στα κόμματα

Έντονες διαβουλεύσεις, σε διακριτικούς προς το παρόν τόνους, διεξάγουν τις τελευταίες μέρες οι ιδιοκτήτες χώρων αναψυχής και ξενοδοχείων με αντιπροσωπείες των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την ώρα που ολοένα και περισσότερα τσιγάρα ανάβουν σε χώρους που απαγορεύεται, ενάμιση μήνα μετά την εφαρμογή του τροποποιημένου αντικαπνιστικού νόμου.
Χθες, με ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατήγγειλε «βρώμικο παρασκήνιο που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες με τις εν κρυπτώ συναντήσεις σε κομματικά γραφεία» προκειμένου να τροποποιηθεί η νομοθεσία. «Ορισμένοι επιχειρηματίες φαίνεται να μην ανέχονται ούτε την πρόσκαιρη μείωση των κερδών τους μέχρι να επέλθει συμμόρφωση και να εμπεδωθούν οι νέες συνθήκες διασκέδασης», ανέφεραν οι Οικολόγοι.

Είδαν ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ
Σε δηλώσεις του στον «Π», ο γ.γ. του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ), Φάνος Λεβέντης, επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη έρθει σε επαφή με το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ, στους βουλευτές των οποίων κατέθεσαν, από κοινού με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων, εισηγήσεις ώστε το θέμα να ξανανοίξει και «με καλή θέληση», όπως ανέφερε, να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, αίροντας την όποια αδικία σε βάρος των καπνιστών.

Κινητικότητα στη Βουλή
Προς το παρόν, στην ατζέντα της καθ΄ ύλην αρμόδιας επιτροπής Υγείας της Βουλής δεν υπάρχει θέμα συζήτησης τροποποίησης του νόμου. «Επί του παρόντος δεν ασχολούμαστε. Ο νόμος εφαρμόζεται και το βλέπουμε», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρός της, Κώστας Κωνσταντίνου. Στον αντίποδα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, επιβεβαιώνει τις επαφές με ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, σημειώνοντας ότι έγιναν στο πλαίσιο των βουλευτικών του καθηκόντων. «Όταν το κόμμα μου το επιτρέψει, θα είμαι ο πρώτος που θα καταθέσει πρόταση νόμου για να αρθούν οι αδικίες που προέκυψαν μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία», ανέφερε στον «Π». Η πρόταση συνοψίζεται σε τέσσερα σημεία:
*Στη διαγραφή ορισμένων σημείων του νόμου, όπως η απαγόρευση στα δωμάτια των ξενοδοχείων
*Στην επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος στα σχολεία και στους χώρους εργασίας
*Στην προσθήκη πρόνοιας για δημιουργία σωματείων για καπνιστές
*Στην απόδοση του δικαιώματος στους ιδιοκτήτες κέντρων άνω των 100 τμ να διαθέσουν μέχρι και τον μισό χώρο στους καπνιστές, νοουμένου ότι θα είναι διαχωρισμένος με φυσικό διαχωρισμό από τους υπόλοιπους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «υπάρχει βούληση από βουλευτές όλων των κομμάτων, πλην του κυρίου Περδίκη να προσυπογράψουν αυτή την πρόταση νόμου».

Δύσκολοι οι έλεγχοι
Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότεροι καπνιστές ανάβουν τσιγάρο σε χώρους αναψυχής, ενώ οι δήμοι συνδράμουν μόνο κατά βούληση στους ελέγχους. «Ίσως υπάρχουν επαρχίες που δεν πήραν είδηση ότι εφαρμόζεται ο νόμος», σχολίασε ο κ. Λεβέντης. «Συνεχίζουμε τους ελέγχους με τους ίδιους ρυθμούς» ανέφερε ο λειτουργός Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Μιχαήλ. Δεν είναι, ωστόσο, ίδιοι οι ρυθμοί με τους οποίους ελέγχουν την εφαρμογή του νόμου οι υγειονομικοί υπάλληλοι των δήμων. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Δήμων, Γιάννη Αντωνιάδη, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες για αυτό, αφού το ωράριό τους δεν προβλέπει βάρδιες. Έτσι, οι έλεγχοι έχουν αφεθεί στη βούληση και τις δυνατότητες του εκάστοτε Δήμου, ενώ δρομολογείται παγκύπρια σύσκεψή τους, με εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας και της Αστυνομίας.

No comments:

Post a Comment