Saturday, February 13, 2010

Λεμεσιανό Καρναβάλι: "Η γρίπη των γάρων"

Υπερθερμάνθηκε η ατμόσφαιρα της Λεμεσού, από τους χορούς, τα γλέντια και το ξεφάντωμα σε κάθε γωνιά της πόλης. Κι ετοιμάστηκε το έδαφος για την καταληκτική μεγαλειώδη εκδήλωση των καρναβαλιών, την αυριανή παρέλαση των αρμάτων και των μεταμφιεσμένων ομάδων

Οι διοργανωτές του καρναβαλιού, με πρώτο τον Δήμο, ευελπιστούν πως στο αυριανό αποκορύφωμα το κοινό θα εντυπωσιαστεί. Βοηθούντος και του καιρού, οι δέκα χιλιάδες καρναβαλιστές που είναι πανέτοιμοι για τη φιέστα θα ξεχυθούν στο δρόμο, με κέφι, ενθουσιασμό, πρωτοτυπία στις αμφιέσεις και τη φαντασία στις κατασκευές και στα άρματα. Κι εκείνο το "κάτι άλλο" που κάνει κάθε φορά τη διαφορά στο λεμεσιανό καρναβάλι. Πέραν των 100 χιλιάδων ανθρώπων εκτιμάται πως θα πλαισιώσουν τους καρναβαλιστές κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Μακαρίου. Η παρέλαση θ' αρχίσει στη 1.30 μετά το μεσημέρι της Κυριακής, με εκκίνηση τον κυκλοφοριακό κόμβο του Αγίου Νικολάου και κατάληξη τα Φώτα Τροχαίας "Συμιλλίδη". Όλα τα άρματα, οι ομάδες πεζών και τα ζεύγη που θα παρελάσουν θα πάρουν αναμνηστικές πλακέτες και διπλώματα συμμετοχής. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης παρέλασης ο Δήμος Λεμεσού θα τιμήσει παλιούς καρναβαλιστές.
Η παρέλαση δεν σημαίνει και το τέλος των καρναβαλίστικων εκδηλώσεων για τη Λεμεσό. Στις 8.30 το βράδυ διοργανώνεται στην Πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου ο τελευταίος υπαίθριος καρναβαλίστικος χορός κι ο διαγωνισμός "πελλόμασκας", με βραβεία για τις τρεις καλύτερες αμφιέσεις.

Τι θα δούμε

Πανέτοιμα τα άρματα του καρναβαλιού ανυπομονούν να βγουν από τα υπόστεγα της Δημοτικής Αγοράς και να παρουσιαστούν με το πλήθος των συνοδών τους στη μεγάλη γιορτή της Κυριακής. Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το καθιερωμένο εισαγόμενο κάθε χρόνο μεγαλοπρεπές άρμα του ΕΑΣ Αγίου Δομετίου που φέτος αφιερώνεται στους αγώνες της υπουργού Εργασίας κι έχει θέμα "Η Σωτηρούλα και ο Μινώταυρος". Από τα θέματα που σατιρίζουν την επικαιρότητα εντύπωση θα προκαλέσουν "Το καζίνο-γάγγραινα της εποχής", "Η γρίπη των ...γάρων", αλλά κι η "Κρίση του Κυπραίου", όπως την παρουσιάζει ο Δήμος Γερμασόγειας. Στο ίδιο μοτίβο της κρίσης θα κυκλοφορεί στη διαδρομή του καρναβαλιού ένα τεράστιο νόμισμα με τίτλο "Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος", ενώ το θέμα των τριγμών στο κυβερνητικό σχήμα θα απεικονίζεται με μια τεράστια βασιλική καρέκλα, όπου αναπαύεται ο Πρόεδρος μετά την αποχώρηση των συμμάχων του. Ο Δήμος Μέσα Γειτονιάς αποδίδει τα οικονομικά και τα άλλα μας προβλήματα στη "Θεϊκή κρίση", όπως τιτλοφορεί και το άρμα που ετοίμασε. Εύστοχα στον τομέα τους "απαντούν" οι διάφορες υπηρεσίες και οργανισμοί που λαμβάνουν μέρος στην αυριανή παρέλαση. Το ΣΑΛΑ θα παρουσιαστεί με το άρμα "Αποχετευτικό για καλύτερες μέρες" ενώ το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού θα μας φωνάζει "Σπαταλοαλίμονο" για την ανάγκη εξοικονόμησης του πολύτιμου αγαθού. Στη θεματική του καρναβαλιού θα συναντήσουμε κατασκευές με ομάδες που θα πραγματεύονται την "εκ περιτροπής, ...γενικώς", την "υπογεννητικότητα", τα "λουκούμια του γάμου" και την "εκδίκηση της ξανθιάς".
Ατέλειωτες ουρές μασκαρεμένων θα παρελάσουν, δίνοντας έμφαση στα χρώματα και στο ρυθμό για την κάθε αναπαράσταση μύθων, εξωτικών χωρών και κόσμων. Η μεγαλύτερη ομάδα, από 700 άτομα συγκροτήθηκε για την αναπαράσταση του θέματος "Κολομπίνες και αρλεκίνοι". Διακόσια άτομα αριθμούν οι ομάδες του "Βόρειου Πόλου", των "Βασιλιάδων της θάλασσας" και της παρουσίασης "Γοργόνες και μάγκες". Να σημειωθεί πως η πολυπρόσωπη ομάδα των "Μασάι" θα φορά αυθεντικά κοστούμια της φυλής.

Ο κόσμος του Καρναβαλιού

Υπερπλήρη είναι όλα τα ξενοδοχεία της Λεμεσού για το τριήμερο των αργιών, ενώ χιλιάδες επισκέπτες από τις άλλες πόλεις αναμένεται να ταξιδέψουν στη συμπρωτεύουσα και ν' αναχωρήσουν αυθημερόν μετά το τέλος της κυριακάτικης φιέστας στη Λεωφόρο. Πολλοί είναι κι οι μετέχοντες στις ομάδες και τα γκρουπ των καρναβαλιστών, προερχόμενοι από άλλες πόλεις. Ο μόνος μειωμένος αριθμός εφέτος, φαίνεται αυτός των τουριστών. "Θέση στην εξέδρα των επισήμων" έκλεισαν για να παρακολουθήσουν το καρναβάλι και πολλοί πρέσβεις και διπλωμάτες.
Βέβαια, όσο ανεβασμένες κι αν είναι οι μετοχές του λεμεσιανού καρναβαλιού στην τελική του εκδήλωση, οι πιστοί θιασώτες του, έζησαν ξεχωριστά την κάθε μέρα του δεκαημέρου του ξεφαντώματος. Σε γλέντια που οργανώθηκαν, σε φαγοπότι, σε υπαίθριες φιέστες, σε γνωστά στέκια και ξενοδοχεία. Όπως κάθε χρόνο οι τιμές, μας αποκάλυψαν οι μετέχοντες σε πάρτι κέντρων και ξενοδοχείων, ήταν "τσιμπημένες", αλλά όπως λέει ο οργανωτικός του καρναβαλιού Κλέωνας Αλεξάντρου, "ρωτώντας πας στην πόλη". Υπήρχαν τόσες διοργανώσεις λαϊκές που στήθηκαν με πρωτοβουλία του Δήμου, με ποτό, τσιμπήματα, τραγούδι και χορό, ώστε ο καθένας μπορούσε να διασκεδάσει με την ψυχή του δωρεάν, η σχεδόν δωρεάν εκεί που υπήρχε μια συμβολική τιμή.

No comments:

Post a Comment