Sunday, January 2, 2011

Tρία μεγάλα έργα το 2011 στη Λευκωσία

Διατήρηση θέσεων εργασίας με την ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας της πόλης, ο Δήμος Λευκωσίας προωθεί τρία μεγάλα έργα που θα αρχίσουν το 2011 και πολλά άλλα μικρότερα, ενώ θα επιταχύνει έργα που προγραμματίζονται για να εξυπηρετήσουν την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, δήλωσε η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, σκιαγραφώντας την πορεία της Πρωτεύουσας το 2011.

Η Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι οι καθυστερήσεις στην έναρξη του έργου για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας υπολογίσθηκαν κατά την ετοιμασία των χρονοδιαγραμμάτων και το τμήμα του έργου που θα παραδοθεί για την Κυπριακή Προεδρία θα είναι έτοιμο με επιτάχυνση των εργασιών.

Πέρα από την Πλατεία Ελευθερίας, σύμφωνα με τη Δήμαρχο, αρχίζει η ανέγερση του νέου Δημαρχείου και του Μεγάρου Πολιτισμού.

Η κ. Μαύρου είπε ότι σηματοδοτήθηκε η έναρξη πολλών σημαντικών έργων υποδομής στην Πρωτεύουσα, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε η υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος κατασκευής πεζοδρομίων, η κατασκευή του πεζόδρομου ποδηλατόδρομου στον Πεδιαίο, έχουν αρχίσει τα έργα βελτίωσης της λεωφόρου Προδρόμου, άρχισε η ανάπλαση της Πλατείας Σολωμού και προωθούνται πολλά άλλα μικρότερα έργα.

Στη συνέχεια είπε ότι τη χρονιά που πέρασε αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες ιδιαίτερα σε σχέση με τις πτυχές που αφορούν ευρύτερα την οικονομία της Κύπρου και τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης στη Λευκωσία.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια του Δήμου είναι και μέσω των διαφόρων έργων, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2011, όπως είναι το νέο Δημαρχείο, η Πλατεία Ελευθερίας, το Μέγαρο Πολιτισμού, αλλά και με άλλες ενέργειες «να συμβάλουμε στην αναθέρμανση της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας από τη μια και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στην πόλη από την άλλη».

Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν έργα τα οποία να αναφέρονται σε δημιουργία θέσεων εργασίας, η κ. Μαύρου είπε ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα στον κατασκευαστικό τομέα, κάθε έργο, και ειδικά τα μεγαλύτερα, συμβάλλουν είτε στη διατήρηση θέσεων εργασίας είτε στη δημιουργία νέων θέσεων.

Είπε, επίσης, ότι άρχισε η διαδικασία προσφορών για το νέο Δημαρχείο, αναμένεται τέλος Ιανουαρίου να αρχίσει η διαδικασία προσφορών για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας, ενώ αναμένεται να αρχίσουν εργασίες για το Μέγαρο Πολιτισμού.

Ερωτηθείσα εάν η καθυστέρηση που παρατηρείται στις διαδικασίες για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας θα επηρεάσει τον προγραμματισμό που αφορά την ολοκλήρωση τμήματος της Πλατείας πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο το δεύτερο εξάμηνο του 2012, η Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση λίγων μηνών στον αρχικό προγραμματισμό, η οποία λήφθηκε υπόψη κατά την ετοιμασία των χρονοδιαγραμμάτων, προβλέποντας επιτάχυνση των εργασιών ώστε το τμήμα του έργου να είναι έτοιμο στα μέσα του 2012, που ήταν και ο αρχικός στόχος.

Σε ό,τι αφορά τα έργα που θα προωθηθούν με εντατικότερους ρυθμούς ώστε να είναι έτοιμα για την Προεδρία, η κ. Μαύρου είπε ότι, πέρα από τα μεγάλα έργα, υπάρχουν πολλά έργα, τα οποία σχετίζονται με εξωραϊσμούς δρόμων, ιδιαίτερα στις περιοχές που αναμένεται να συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών, συσκέψεων και συνόδων.

Σε συνεννόηση με τη Γραμματεία της Προεδρίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, προωθούνται διάφορα αναγκαία έργα, όμως, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη και μια σειρά ενέργειες που έχουν να κάνουν με τη γενικότερη εμφάνιση της πόλης, όπως είναι η αντικατάσταση των καλάθων αχρήστων που θα προωθηθεί ακόμα πιο εντατικά, και η διαδικασία αντικατάστασης των στεγάστρων στις στάσεις των λεωφορείων.

No comments:

Post a Comment