Tuesday, February 14, 2012

ΡΙΚ: Επιτέλους νέες κτιριακές εγκαταστάσεις 10 εκατομυρίων ευρώ

Ο μεγάλος στόχος του Δ.Σ. του ΡΙΚ για να καταφέρει να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις για όλες τις ανάγκες του κρατικού καναλιού φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, βάσει σχεδιασμού που σταδιακά υλοποιείται.
«Όταν αναλάβαμε πριν δύο χρόνια θέσαμε ως προτεραιότητά μας την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων, αφού το σημερινό κτίριο του ΡΙΚ είναι πεπαλαιωμένο, ακατάλληλο για την τεχνολογία αλλά και τον κόσμο που φιλοξενεί και είπαμε πως πρέπει να γίνουν νέες, σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις» το σχόλιο του προέδρου του Δ.Σ. του ΡΙΚ, Μάκη Συμεού στο INBNews.

Παράλληλα, ο κ. Συμεού ανέλυσε και το πλάνο δράσης για το νέο κτίριο του ΡΙΚ αναφέροντας πως στο Δ.Σ. είδαν πως το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον δεν επιτρέπει παραχώρηση κονδυλίου από το κράτος και άρα θα έπρεπε να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για χρηματοδότηση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Βάσει αυτού του σκεπτικού κατέληξαν στη λύση της αυτοχρηματοδότησης, «το τεμάχιο γης στο οποίο φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις του ΡΙΚ από ιδρύσεώς στην Αγλαντζιά του χωρίζεται σε 150 –περίπου- οικόπεδα, μια έκταση η οποία με βάση και τους νέους οικοδομικούς συντελεστές φτάνει και περισσεύει για νέες εγκαταστάσεις του κρατικού καναλιού» αναφέρει ο πρόεδρος του ΡΙΚ.
Το ΡΙΚ θα ζητήσει προσφορές από κατασκευαστικές εταιρείες για υλοποίηση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του κρατικού καναλιού και ως αντάλλαγμα θα δοθεί γη, ίσης αξίας με το κόστος κατασκευής του έργου. Σύμφωνα με τους σημερινούς υπολογισμούς το έργο δύναται να κοστίσει μεταξύ 10 με 12 εκ. ευρώ. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΡΙΚ σημειώνει πως τα οικόπεδα στην περιοχή Αγλαντζιάς έχουν αξία κάπου στις 500 χιλιάδες ευρώ έκαστο, οπότε με παραχώρηση 20 οικοπέδων από τα 150 που υπάρχουν το ΡΙΚ θα αποκτήσει καινούργιες εγκαταστάσεις ενώ θα διατηρήσει αρκετή γη στην κατοχή του. Όλες οι ενέργειες στις οποίες έχει μέχρι στιγμής προβεί το Δ.Σ. του ΡΙΚ έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, με σημαντικότερη την απόφαση για ενεργοποίηση του πλάνου αυτοχρηματοδότησης του έργου. Παράλληλα, το Δ.Σ. του ΡΙΚ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΕΤΕΚ αλλά και την Γενικη Ελέγκτρια για διαφάνεια αλλά και άριστη τεχνοκρατική προσέγγιση όλων των εργασιών που αφορούν στο μεγάλο έργο.
Σημειώνεται παράλληλα ότι σύντομα το ΡΙΚ παραλαμβάνει το νέο κτίριο για το αρχείο του καναλιού, που στοίχισε 3 εκ. ευρώ και είναι ειδικά κατασκευασμένο για να φιλοξενεί αρχειακό υλικό, αφού είναι εξοπλισμένο με τις τελευταίες τεχνολογίες κλιματισμού και πυρόσβεσης.
Εξάλλου, το πρόσφατα ανακαινισμένο θεατράκι του ΡΙΚ καθώς και το στούντιο 3 του καναλιού θα διατηρηθούν στο χώρο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες παλαιές εγκαταστάσεις που θα κατεδαφιστούν. Το σημείο αναφοράς του ΡΙΚ, ο γνωστός πετρόκτιστος πύργος στην είσοδο του καναλιού θα αναπαλαιωθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως μουσείο για την ιστορία του κρατικού καναλιού. Βάσει του σημερινού σχεδιασμού ο χρόνος υλοποίησης όλων των εργασιών που θα αλλάξουν ριζικά τις σημερινές εγκαταστάσεις του ΡΙΚ θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων τεσσάρων ετών.

No comments:

Post a Comment