Thursday, July 26, 2012

Κοινωνικός Ηλεκτρισμό​ς (Social Electricit​y) - Εξοικονόμη​ση Ενέργειας μέσω Facebook!


Η εφαρμογή «Κοινωνικός Ηλεκτρισμός» (Social Electricity) είναι μια καινούρια εφαρμογή στο Facebook, η οποία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω της παγκόσμιας καινοτομίας της. Αποτελεί ερευνητικό έργο του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε συνεργασία με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (AHK), με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.



H πρωτοποριακή αυτή κοινωνική εφαρμογή έχει σαν στόχο να βοηθήσει τους Κύπριους πολίτες να κατανοήσουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν, μέσω συγκρίσεων με την αντίστοιχη κατανάλωση των φίλων τους καθώς και με την συνολική κατανάλωση στην γειτονιά/οδό/χωριό/επαρχία στην οποία διαμένουν. Μόνο μέσω αποτελεσματικών και ρεαλιστικών συγκρίσεων μπορεί ο καταναλωτής να αντιληφθεί την ενεργειακή του συμπεριφορά. Με αυτό τον τρόπο, οι Κύπριοι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν εάν καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας, και αυτή η συνειδητοποίηση αναμένεται ότι θα τους ωθήσει να εργαστούν ώστε να μειώσουν την κατανάλωση τους καθώς και τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν κάθε διμηνία. 
Επίσης, μέσω της εφαρμογής, οι καταναλωτές μπορούν να δουν στατιστικά που αφορούν τις περιοχές με την λιγότερη/περισσότερη κατανάλωση ενέργειας στην περιοχή τους, την επαρχία που διαμένουν ή και ολόκληρη τη Κύπρο.



Η εφαρμογή Social Electricity αποτελεί καινοτόμο έργο σε παγκόσμιο επίπεδο και έχει πάρει το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για Πράσινες Εφαρμογές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (2nd Green ICT Application Challenge), που διοργανώνει η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union, ITU). Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών είναι ο εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνίας (Information and Communication Technologies, ICTs). Η επιτυχία της εφαρμογής λαμβάνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, έχοντας υπόψη το κύρος και μέγεθος του οργανισμού (193 χώρες μέλη και πέραν από 700 άλλα μέλη από ιδιωτικές οργανώσεις και ακαδημαϊκά ιδρύματα).

Η εφαρμογή Social Electricity είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο http://apps.facebook.com/socialelectricity/, για υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows XP/Vista/7 ή Apple Mac. Θα πρέπει να διατηρείτε λογαριασμό στο Facebook για να την χρησιμοποιήσετε. Μπορείτε επίσης να κάνετε Like στη σελίδα μας στο Facebook (https://www.facebook.com/SocialElectricity), ώστε να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα του project και πιθανές αναβαθμίσεις της εφαρμογής.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο socialelectricity@cs.ucy.ac.cy.

No comments:

Post a Comment