Πραγματικά με αυτά που ακούω και βλέπω τις τελευταίες μέρες θλίβομαι για τα χάλια του τόπου μας. Εμπήκε η ιδέα των τραγοπαπάδων να εντάξουν την λίμνη Μαγκλή στα επιχειρηματικά!! τους πλάνα και άκουσον άκουσον να την κάνουν οικιστική ζώνη. Ένας βιότοπος που παρά τις ξηρασίες επέζησε πάνω από 50 χρόνια, μεγάλωσε γενιές και γενιές Λευκωσιατών που έψαχναν μια κοντινή εξόρμηση
Η εκλησσία ήδη έκλεισε το κανάλι που την τροφοδοτούσε με νερό και η αποξήρανση είναι θέμα χρόνου αν δεν δράσει κάποιος άμεσα. Σας παραθέτω την δημοσίευση του Σίγμα για το θέμα.
Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις ημέρες πριν από το πνιγμό του Ρουμάνου, ο δήμαρχος Λακατάμειας Λουκάς Ιατρού, με επιστολή του στη Μονή Κύκκου, η οποία είναι και η ιδιοκτήτρια της λίμνης, προειδοποιούσε για δυσάρεστα γεγονότα που πιθανόν να συμβούν λόγω της ακαταστασίας που επικρατεί στο χώρο της λίμνης και της ανεξέλεγκτης εισόδου πολιτών στον περιφραγμένο χώρο. Τέσσερις ημέρες αργότερα ο άτυχος Ρουμάνος πνίγηκε στη λίμνη. Η αντίδραση του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου ήταν άμεση. Ανέφερε ότι θα αποξηράνει τη λίμνη, ώστε να θέσει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε. «Η Μονή δαπάνησε χρήματα για περίφραξη του χώρου της λίμνης, αλλά κάποιοι έριξαν κάτω τμήματα της περίφραξης για να πετύχουν είσοδο», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Αναζητούσε ευκαιρία…»
Μετά τις δηλώσεις του κ. Νικηφόρου, οι κάτοικοι της περιοχής αντέδρασαν έντονα στην πρόθεση της Μονής Κύκκου να «κατεδαφίσει» τη λίμνη και έτσι συγκρότησαν Κίνηση Διάσωσης της Λίμνης Μαγκλή. Οι κάτοικοι θεώρησαν ότι ο Μητροπολίτης Κύκκου αναζητούσε ευκαιρία για να αποξηράνει τη λίμνη με σκοπό στο μέλλον να την τσιμεντώσει και να την οικοπεδοποιήσει. Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Λακατάμειας, μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου και ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης επιδίωξαν συνάντηση με το Μητροπολίτη Κύκκου, ώστε να θέσουν υπόψη του τους προβληματισμούς των κατοίκων όσον αφορά την αποξήρανση της λίμνης, όπως επίσης και να εισηγηθούν τρόπους αξιοποίησης του χώρου. Μεταξύ των εισηγήσεων ήταν και η αξιοποίηση της λίμνης από το Δήμο και η ανταλλαγή της γης της Μονής με χαλίτικα ή άλλο χώρο πρασίνου. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Λακατάμειας υπέβαλε προηγουμένως εισήγηση στο Μητροπολίτη Κύκκου, όπως παραχωρηθεί ο χώρος της λίμνης στο Δήμο με σκοπό να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και να δημιουργηθεί πάρκο, εισήγηση που «αγκάλιασαν» οι κάτοικοι, και μη, της περιοχής. Ωστόσο, η Μητρόπολη Κύκκου απάντησε ότι είχε ήδη προωθήσει σχέδια… αξιοποίησης της λίμνης.
Έτσι άρχισε η αποξήρανση
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2010, η ομάδα των κατοίκων που δημιούργησαν την Κίνηση Διάσωσης της λίμνης, διοργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Μονής Κύκκου γι’ αποξήρανση της λίμνης. Ισχυρίστηκαν ότι ο Δήμος Λακατάμειας είχε αρχίσει την άντληση νερού από τη λίμνη, μετά από άδεια της Μητρόπολης Κύκκου. «Αφενός μεν, η Μητρόπολη Κύκκου επιθυμεί να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση της λίμνης και, αφετέρου, στην οικοπεδοποίησή της, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η περιοχή εμπίπτει σε προστατευμένη ζώνη και δεν είναι οικιστική», ανέφερε στη «Σ» ο Μιχάλης Πάντης, ένας εκ των ενδιαφερομένων για τη διάσωση της λίμνης.
Επίσης, οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι ο Δήμος Λακατάμειας τις τελευταίες ημέρες άρχισε την άντληση του νερού από τη λίμνη Μαγκλή, μέσω των δικών του ειδικών αντλιοφόρων οχημάτων. Ο κ. Ιατρού, απαντώντας στις καταγγελίες των κατοίκων για την άντληση νερού από το Δήμο Λακατάμειας, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο. «Ελπίζουμε πως ευαισθητοποιημένοι πολίτες (τόσο της περιοχής όσο και της ευρύτερης Λευκωσίας), βουλευτές, θεσμικοί παράγοντες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα συνδράμουν τη διάσωση της λίμνης», σημείωναν σε ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι. Η εκδήλωση έκλεισε με συμβολική δενδροφύτευση στον περίβολο της λίμνης και μάζεμα σκουπιδιών.
Το «παρών» του στην εκδήλωση έδωσε και ο Γιώργος Περδίκης, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, όπως επίσης εκπρόσωποι κομμάτων, ο δήμαρχος Λακατάμειας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και πολλοί κάτοικοι της περιοχής Αρχαγγέλου.
Τροποποίησαν το… λάθος τους
Μετά από τρεις ημέρες, στις 14 Σεπτεμβρίου 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμειας αποφάσισε όπως τροποποιήσει την πρόταση που ήδη είχε καταθέσει… εκ παραδρομής στο Πολεοδομικό Συμβούλιο για συμπερίληψη της λίμνης στην οικιστική ζώνη και ζήτησε όπως η περιοχή της λίμνης εξαιρεθεί από τις προτάσεις για αλλαγή του τοπικού σχεδίου. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, σε ανακοίνωσή του, χαιρέτισε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμιας, «να τροποποιήσει την πρότασή του προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο και να ζητηθεί όπως η περιοχή της λίμνης Μαγκλή εξαιρεθεί από τις προτάσεις για αλλαγή του τοπικού σχεδίου που έχει ήδη το ίδιο καταθέσει και προνοούσε τη μετατροπή του συνόλου της περιοχής σε οικιστική». Τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακολούθησε μεγάλος αριθμός κατοίκων, μέλη του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης.
Το Κίνημα Οικολόγων, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, καλεί το Πολεοδομικό Συμβούλιο να εγκρίνει την πρόταση των κατοίκων και του Δημοτικού Συμβουλίου Λακατάμειας. «Καλούμε επίσης τον ιδιοκτήτη (Μητρόπολη Κύκκου) να επαναλάβει το θεάρεστο έργο των κήπων του Μετοχίου Κύκκου και να δημιουργήσει στην περιοχή ένα μεγάλο φυσικό πάρκο με πολύ πράσινο και νερό. Καλούμε το Δήμο Λακατάμειας να προσεγγίσει με καλή θέληση και εποικοδομητικές προτάσεις τον ιδιοκτήτη (Μητρόπολη Κύκκου), ώστε η περιοχή να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ως μια σύγχρονη γειτονιά με πολύ πράσινο και υψηλή ποιότητα ζωής», καταλήγει η ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κατέληξε σ’ αυτήν την απόφαση μετά από πρόταση του Δημάρχου Λουκά Ιατρού. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και διαβίβασε στο Πολεοδομικό Συμβούλιο ότι επιθυμεί όπως ο χώρος της λίμνης, καθώς και ο χώρος γύρω από τη λίμνη, ενταχθεί σε ζώνη Δα3.
Έκλεισαν το κανάλι νερού
Με το πέρας λίγων ημερών, το δυσάρεστο γεγονός για τους κατοίκους, της άντλησης νερού από τη λίμνη της περιοχής, δεν έμελλε να ήταν το τελευταίο. Ένα περιστατικό θόλωσε εκ νέου… τα νερά. «Δύο επιστάτες της Μονής Κύκκου, αφού πρώτα κατήγγειλαν στην Αστυνομία ότι πολίτες περιφέρονται στο χώρο της λίμνης του Μαγκλή, ακολούθως έσπευσαν μαζί μ’ έναν αστυνομικό στο χώρο, ενώ αμέσως μετά κατέφθασε και μια μπουλντόζα, η οποία έκλεισε κατά περίπου δέκα μέτρα μήκος το μοναδικό κανάλι, μέσω του οποίου διοχετεύεται νερό στη λίμνη από τον ποταμό Πεδιαίο», ανέφερε στη «Σ» μέλος της Κίνησης. «Με αυτήν την ενέργεια, ξεκινά ο αργός θάνατος της λίμνης», δήλωσε στη «Σ» άλλο μέλος της Κίνησης.
Τα σχέδια της Μονής Κύκκου
ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ του στις 27 Ιανουαρίου του 2011, το Δημοτικό Συμβούλιο Λακατάμειας απεφάσισε, μετά από υπόδειξη του δήμαρχου, Λουκά Ιατρού, ότι η πρόταση-εισήγηση του Κύκκου Νικηφόρου για μετατροπή της Ζώνης Προστασίας Δα3, όπου και ανήκει η περιοχή της λίμνης, σε «Ειδική Ζώνη Αθλητισμού/Αναψυχής/Ψυχαγωγίας», που υπεβλήθη στις 14 Δεκεμβρίου στον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, διότι έρχεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας.
«Με βάση το Τοπικό Σχέδιο», συνέχισε, «οι αναπτύξεις που προβλέπονται στην προτεινόμενη Ζώνη, δεν μπορούν να κατασκευαστούν πλησίον κατοικημένης περιοχής, όπως στην προκειμένη περίπτωση με τη λίμνη Μαγκλή».
Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που ετοίμασε η Μονή Κύκκου, η νέα «Ειδική Ζώνη Αθλητισμού/Αναψυχής/Ψυχαγωγίας», προβλέπει νόμιμη λειτουργία εγκαταστάσεων για ομαδικά ή ατομικά αθλήματα και παιγνίδια, όπως κολυμβητική δεξαμενή, γήπεδα διαφόρων αθλημάτων, χειροσφαίριση, αντισφαίριση, πετόσφαιρα και καλαθόσφαιρα, μίνι γκολφ, εγκαταστάσεις γυμναστικής και σάουνα, σφαίριση επί δαπέδου, ιππασία, πατινάζ, μηχανήματα γυμναστηρίου κ.τ.λ.
Στη νέα ζώνη επιτρέπεται επίσης η ανέγερση και λειτουργία καταστήματος δώρων ή λουλουδιών, ταβέρνας ή εστιατορίου. Η Μονή Κύκκου αναφέρει, επίσης, ότι «η λίμνη Μαγκλή δεν αποτελεί φυσικό στοιχείο, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της με τον καθορισμό των υπό μελέτη τεμαχίων ως Ζώνη Προστασίας ΔΑ3». Σύμφωνα με τη Μονή Κύκκου, «η λίμνη ως τεχνητό στοιχείο, με την κατάλληλη διαμόρφωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τον Πεδιαίο Ποταμό, ως στοιχείο προσέλκυσης για ανάπτυξη δραστηριοτήτων αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα».
No comments:
Post a Comment