Friday, January 8, 2010

Κλείνουν και πάλι οι βρύσες

Επαναρχίζουν αύριο οι περικοπές - Προβληματίζει η υπερκατανάλωση

Κλείνουν και πάλι οι βρύσες

Τελειώνει αύριο η απρόσκοπτη ροή νερού. Κλιμάκιο του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας για να συζητηθεί η υδατική πολιτική

Οι γιορτές τέλειωσαν και μαζί τους τελειώνει από αύριο Παρασκευή και η απρόσκοπτη παροχή νερού στα νοικοκυριά. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων τερματίζει την... περίοδο χάριτος και επαναρχίζει τις περικοπές, μέχρι φυσικά νεοτέρας ειδοποιήσεως, αφού εκκρεμεί η λήψη απόφασης για την τελεσίδικη ή όχι κατάργηση των περικοπών, σε περίπτωση που το υδατικό ισοζύγιο κριθεί ικανοποιητικό.
Απογοήτευση
Όπως ξαναέγραψε ο «Π», οι αρμόδιοι στο Υπουργείο Γεωργίας έχουν απογοητευτεί από τη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε την περίοδο των γιορτών στην κατανάλωση νερού. Η αύξηση αυτή υπολογίστηκε στο 20%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, φαινόμενο που αποδίδεται εν μέρει στην απροθυμία ή αδυναμία του κοινού να περιορίσει την κατανάλωση, έστω και αν δεν υπάρχουν περικοπές από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων επιστρέφει από αύριο στις... παλιές καλές συνήθειες, δηλαδή στις περικοπές νερού της τάξης του 15%. Ωστόσο, η λήψη τελεσίδικων αποφάσεων για την υδατική πολιτική που θα ισχύσει στο εξής αναμένεται να γίνει τις επόμενες μέρες, αν όχι ώρες...

Ίσως μείωση
Ο «Π» πληροφορείται ότι πολύ πιθανόν αύριο να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ κλιμακίου του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Μιχάλη Πολυνείκη, στο πλαίσιο της οποίας θα τεθεί επί τάπητος η υδατική πολιτική και βεβαίως οι περικοπές νερού.
«Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι περικοπές, οι οποίες τερματίσθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου, θα επαναρχίσουν την Παρασκευή 8/1/2010. Ωστόσο, μέχρι και αύριο ενδεχομένως να υπάρξει και απόφαση κατά πόσον θα τερματισθεί ή όχι - σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο - η πολιτική των περικοπών», δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Σοφοκλής Αλετράρης. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα του θα αναλύσει στον Υπουργό την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, προκειμένου να ληφθεί απόφαση που θα εδράζεται σε σωστά δεδομένα.
Θα πρέπει να θεωρείται απομακρυσμένο σενάριο η περίπτωση να έχουμε αύξηση του ποσοστού των περικοπών (15%). Απομακρυσμένο, επίσης, φαίνεται και το ενδεχόμενο να τερματιστούν εντελώς οι περικοπές. Δεν αποκλείεται όμως να αποφασιστεί κάποια μικρή μείωση στο ποσοστό των περικοπών.

Ψάχνουν τους λόγους
Η υπερκατανάλωση νερού, η οποία σημειώθηκε τις ημέρες των γιορτών από την πλειοψηφία των καταναλωτών, θα διαδραματίσει καθοριστικό παράγοντα στις αποφάσεις που θα παρθούν.
Αν και ο κ. Αλετράρης δεν θέλησε να αποκαλύψει την πρόταση του Τμήματος Υδάτων που θα παρουσιαστεί στον Υπουργό Γεωργίας, ανέφερε πως η συμπεριφορά του κοινού τις ημέρες που δεν υπήρχαν περικοπές ήταν απογοητευτική. «Υπήρξε μια υπερκατανάλωση για την οποία αναζητούμε τα αίτια. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Δηλαδή ενδεχομένως οι καταναλωτές να αντέδρασαν με αυτό τον τρόπο στις περικοπές που υφίστανται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Όμως, ακόμα και αυτό δεν είναι δικαιολογία, γι΄ αυτό και ήδη αρχίσαμε να μελετάμε τους λόγους που είχαμε αυτή την υπερκατανάλωση», είπε ο κ. Αλετράρης.



--------------------------------------------------------------------------------
Ο Υπουργός
Η τελική απόφαση για τη διατήρηση ή όχι των περικοπών στην παροχή του νερού - και σε ποιο ποσοστό - ανήκει στον Υπουργό Γεωργίας.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η κατανάλωση νερού από τις 14 Δεκεμβρίου μέχρι και προχθές σημείωσε αύξηση της τάξης του 20%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, όταν και πάλι είχαν τερματιστεί οι περικοπές λόγω των εορτών.
Πάντως, ο κ. Αλετράρης είπε πως η κατάσταση είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, εξηγώντας πως τουλάχιστον τερματίσθηκαν κακές συνήθειες, όπως για παράδειγμα η χρήση λαστίχου για το πλύσιμο βεραντών και πεζοδρομίων. «Κάποια περιστατικά που σημειώνονται, είναι μεμονωμένα», είπε.

No comments:

Post a Comment