Saturday, January 9, 2010

Περιορισμένο, αργό και ακριβό το ίντερνετ στο νέο αεροδρόμιο


Ακριβό όσο στο Παρίσι!
Αν και πρόκειται για το νεότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, η πρόνοια για πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ελλιπής και ακριβή, σε σύγκριση με μεγαλύτερα αεροδρόμια





Χτίστηκε με την προοπτική να εξυπηρετεί ετησίως 7,5 εκατ. επιβάτες, προσφέροντάς τους όλες τις ανέσεις που μπορεί να απαιτεί ένα αεροπορικό ταξίδι εν έτει 2010.
Τις περισσότερες έστω ανέσεις, συχνά όμως με υψηλό τίμημα. Ο λόγος για το νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας, το νεότερο αεροδρόμιο της Ευρώπης, στο οποίο μισή ώρα σερφάρισμα στο διαδίκτυο από έναν φορητό υπολογιστή κοστίζει 6 ευρώ-όσο ακριβώς και στο αεροδρόμιο του Παρισιού, Charles De Gaulle και σίγουρα πολύ περισσότερο απ΄ όσο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Βιέννη, την Κωνσταντινούπολη ή τη Ρώμη.

Μόνο στις πύλες
Σαν να μην έφτανε το δυσανάλογο, σε σχέση με τη χαμηλή ταχύτητα, κόστος, η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρεται αποκλειστικά σε όσους προνόησαν να φέρουν μαζί φορητό υπολογιστή, αφού δεν υφίσταται αίθουσα με Η/Υ και σύνδεση στο διαδίκτυο. Ακόμα όμως και σε εκείνους που έχουν δικό τους υπολογιστή, η σύνδεση με το διαδίκτυο προσφέρεται μόνο στις πύλες εξόδου του -σύγχρονου κατά τα άλλα- αεροδρομίου, μετά τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών. Κοινώς, στους επισκέπτες του αεροδρομίου δεν προσφέρεται πρόσβαση στο διαδίκτυο, για τους δε επιβάτες, η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο εφόσον περάσουν τον έλεγχο διαβατηρίων.

Θέμα παρόχου
Η διαχειρίστρια Hermes Airports πάντως αποποιείται κάθε εμπλοκή στο ζήτημα της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο από το νέο αεροδρόμιο. «Το θέμα του ίντερνετ δεν ρυθμίζεται από την Hermes, αλλά από την Otenet, η οποία έχει αναλάβει τη συγκεκριμένη υπηρεσία», δήλωσε στον «Π» ο εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας, Αδάμος Ασπρής, σημειώνοντας όμως ότι η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο του αεροδρομίου είναι δυνατή μόνο στις πύλες εξόδου.
Σε ό,τι αφορά στις χρεώσεις, ο υπεύθυνος Marketing της MTN -στην οποία υπάγεται η Otenet- Βασίλης Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η πρόσβαση στο ασύρματο δίκτυο κοστίζει 6 ευρώ για 30΄, 8 ευρώ για μία ώρα και 12 ευρώ για δύο ώρες. Η πρόσβαση γίνεται με τη δημιουργία ενός λογαριασμού online, o οποίος μπορεί να χρεώνει αποκλειστικά κάρτες visa (αποκλείεται, δηλαδή, η αγορά μιας κάρτας με κωδικούς ή η χρήση κερμάτων για την πληρωμή του ποσού). Ο λογαριασμός κατόπιν ισχύει μόνο για μία μέρα και η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να προσφέρει είναι τα 2 Mbps, τα οποία όμως μειώνονται, όσο αυξάνονται οι χρήστες της υπηρεσίας. Σημειώνεται πάντως ότι η μέγιστη προσφερόμενη ταχύτητα στην Κύπρο είναι 7 Mbps...

Δωρεάν στην Αθήνα
Μία σύγκριση με άλλα αεροδρόμια της Ευρώπης αρκεί για να καταδείξει την υποτίμηση της υπηρεσίας του διαδικτύου στο νέο αεροδρόμιο της Λάρνακας: Στο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, εκτός από το Επιχειρηματικό Κέντρο και τα σημεία πρόσβασης στο ίντερνετ, προσφέρεται ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολλούς χώρους και μάλιστα δωρεάν για 45΄. Στο πολύ παλιότερο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, παρέχεται μισή ώρα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης.
Δωρεάν για απεριόριστο χρόνο είναι το ίντερνετ στους περισσότερους χώρους του αεροδρομίου της Βιέννης. Αντίστοιχα, η ωριαία χρέωση στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης είναι 3 ευρώ, στο Ντίσελντορφ 5 ευρώ, στο Ataturk της Κωνσταντινούπολης 2,8 ευρώ και στο Χίθροου του Λονδίνου 5,6-6,7 ευρώ. Τιμές ανάλογες της Λάρνακας συναντώνται μόνο στο Charles De Gaulle του Παρισιού -όπου η σύνδεση για μισή ώρα κοστίζει επίσης 6 ευρώ και για μία ώρα 10 ευρώ- και στην Κοπεγχάγη, όπου η μία ώρα κοστίζει 8 ευρώ και η μισή είναι ελαφρώς φτηνότερη από της Λάρνακας, με 5,38 ευρώ.

No comments:

Post a Comment