Saturday, January 9, 2010

Τα gadgets τού αύριο

Ποιες τεχνολογίες μπορούν να εξελιχθούν στα πιο επιτυχημένα gadgets τού αύριο;


Το μικροσκοπικό επιταχυνσιόμετρο που βρίσκεται μέσα σε εκατομμύρια αερόσακους αυτοκινήτων βοήθησε το Wii της Νintendo να γίνει ο βασιλιάς των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Κι αν πέσει κι αν δεν πέσει
Ακόμη και οι πιο αδέξιοι δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν όταν τους πέφτει το πανάκριβο καινούργιο κινητό, η φωτογραφική μηχανή ή ο φορητός υπολογιστής τους αν αυτά προστατεύονται από μια ειδική "άθραυστη" θήκη. Οι θήκες αυτές θα κατασκευάζονται από έναν συνδυασμό κοκκώδων, κεραμικών και πολυμερών υλικών και θα είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να οδηγούν τα ωστικά κύματα μακριά από τα ευαίσθητα μέρη των συσκευών και στη συνέχεια να τα παγιδεύουν ή να τα εξουδετερώνουν. Μια κοινοπραξία αμερικανικών πανεπιστημίων, η οποία χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, ελπίζει να έχει έτοιμα κάποια πρωτότυπα το 2014. Ο στρατός ενδιαφέρεται επειδή η συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να διευκολύνει το χειρισμό των πυρομαχικών.
Αλκοόλ... μέσης
Άρτι αποσταχθείσα, περνώντας σταγόνα τη σταγόνα απευθείας στο φλασκί που κρέμεται από τη ζώνη σας, μια σταθερή ποσότητα βότκας μπορεί να παράγεται από έναν βιοαντιδραστήρα σε μορφή τσιπ ο οποίος διενεργεί μια συνεχή διαδικασία ζύμωσης και απόσταξης. Όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα, τα οποία βασίζονται κυρίως στη μικρορευσομηχανική, βρίσκονται υπό ανάπτυξη και το "αποστακτήριο τσέπης" πολύ πιθανόν να κυκλοφορήσει στην αγορά - αν το επιτρέπουν οι κατά τόπους νόμοι κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών.
Τέρμα το φόρτισμα
Φανταστείτε να βάζετε στην αγαπημένη σας συσκευή μια μπαταρία την οποία δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε ποτέ. Πολλές ερευνητικές ομάδες, από το χώρο της βιομηχανίας αλλά και των πανεπιστημίων, ανταγωνίζονται για να αναπτύξουν μια νέα γενιά μικρών "πυρηνικών" μπαταριών πολύ μεγάλης διάρκειας οι οποίες θα αντλούν ενέργεια από τη ραδιενεργό διάσπαση. Από τις πλέον υποσχόμενες τεχνολογίες είναι τα βηταβολταϊκά συστήματα, τα οποία χρησιμοποιούν απλούς ημιαγωγούς για να παραγάγουν ρεύμα συλλέγοντας ηλεκτρόνια από ένα ραδιενεργό υλικό. Μία από τις προσεγγίσεις βασίζεται σε υγρούς ημιαγωγούς οι οποίοι προσφέρουν στην μπαταρία μεγαλύτερη διάρκεια. Οι βηταβολταϊκές μπαταρίες υπόσχονται συγκέντρωση ενέργειας πολύ μεγαλύτερης από αυτήν των κοινών μπαταριών, παρουσιάζουν όμως ένα αναπόφευκτο πρόβλημα: πώς θα τις καταστρέφουμε όταν θα έρχεται η ώρα να τις πετάξουμε. Τηλέφωνο θαύμα

Ένα τηλέφωνο θα σας επιτρέπει να ακούτε ψηφιακό ραδιόφωνο, να βλέπετε τηλεόραση, να ελέγχετε τον καιρό, να βρίσκετε θαμμένους θησαυρούς και, ναι, να μιλάτε με τους φίλους σας. Για να τα κατορθώνει όλα αυτά μαζί, θα χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα το οποίο αναπρογραμματίζει το ραδιοκύκλωμα ώστε να συλλαμβάνει κάθε διαφορετικό είδος σήματος, από αυτά των δικτύων Wi-Fi και 3G τηλεφωνίας έως αυτό της ψηφιακής τηλεόρασης. Με την πρόσθεση αισθητήρων επαναδιαμόρφωσης βασισμένων σε τσιπ -υπό ανάπτυξη από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DΑRΡΑ) του αμερικανικού Πενταγώνου- το τηλέφωνο θα μπορεί επίσης να μετράει την πίεση, τη θερμοκρασία ή και τα μαγνητικά πεδία.
Από τον αμερικανικό στρατό στο σαλόνι σας
Ο χώρος γύρω σας γεμίζει με φωτεινές εικόνες που ίπτανται στον αέρα και ξαφνικά νιώθετε σαν να βρίσκεστε μέσα σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ένας ισχυρός προβολέας ακτίνων λέιζερ παράγει ροές υπερβραχέων, επακριβώς εστιασμένων παλμών οι οποίοι ιονίζουν τον αέρα δημιουργώντας λάμψεις φωτός που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εικονικών τρισδιάστατων αντικειμένων. Ο αμερικανικός στρατός θέλει να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως αντιπερισπασμό των ελεύθερων σκοπευτών από το στόχο τους, αλλά οι μηχανικοί της Βurton, εταιρείας με έδρα την Καβασάκι Σίτι της Ιαπωνίας, σκοπεύουν να έχουν ένα δείγμα του συστήματος έτοιμο για την αγορά έως το 2011.
GPS... στα παπούτσια σας
Τον έχετε ήδη στο αυτοκίνητο, σύντομα μπορεί να τον βάλετε και στα παπούτσια σας: ένας προσωπικός πλοηγός θα μπορεί να καθοδηγεί τα βήματά σας όπου και αν θέλετε να πάτε, σε κλειστούς ή ανοικτούς χώρους, με απόλυτη ακρίβεια - ώς τη σωστή είσοδο της πτέρυγας νεογνών, ώς το ράφι με τα μακαρόνια στο σουπερμάρκετ ή ώς ένα συγκεκριμένο συρτάρι αρχειοθέτησης μέσα σε ένα γραφείο γεμάτο με χαρτιά. Τα συμβατικά συστήματα πλοήγησης μέσω δορυφόρου (GΡS) δεν μπορούν να προσφέρουν τέτοια ακρίβεια και είναι αξιόπιστα μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Για το λόγο αυτόν η DΑRΡΑ έχει εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη αδρανειακών συστημάτων πλοήγησης (ΙΝS), τα οποία βασίζονται σε τσιπ αρκετά μικρά ώστε να τοποθετούνται στο τακούνι ενός παπουτσιού.
Γαϊδουρορομπότ!
Χρειάζεστε κάτι να σας μεταφέρει σε βουνά και λαγκάδια γρήγορα και χωρίς κανέναν κόπο εκ μέρους σας; Το 2000 η φινλανδική εταιρεία Ρlustech είχε αναπτύξει ένα εξάποδο μηχάνημα υλοτόμησης που σκαρφάλωνε με άνετο βηματισμό στα πλέον ανώμαλα εδάφη. Το σχέδιο εγκαταλείφθηκε αλλά η DΑRΡΑ αποφάσισε να συνεχίσει την ιδέα με δύο δικές της μηχανές "περπατήματος": το Βig Dog μπορεί να μεταφέρει έναν ενήλικο σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων, ενώ το πιο πρόσφατο Βig Dog on steroids έχει επιδόσεις αυξημένες κατά 30%, τόσο στην ικανότητα μεταφοράς όσο και στην απόσταση την οποία μπορεί να διανύσει.
Μια (πολύ) ωραία πεταλούδα
 Θέλετε μια ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα όλες τις εποχές του χρόνου; Ένα σμήνος από πολύχρωμες τεχνητές πεταλούδες που πετούν γύρω σας ακολουθώντας τα βήματά σας μπορεί ίσως να σας την προσφέρει. Κατασκευασμένες ως πιστή απομίμηση των βιολογικών ομόλογών τους και βασισμένες στις ίδιες αεροδυναμικές αρχές με αυτές, οι πεταλούδες-ρομπότ άρχισαν να αναπτύσσονται το 2007 με την τεχνολογία των νανο-οχημάτων αέρος (ΝΑV) κατά παραγγελία της DΑRΡΑ, προκειμένου να προσφέρουν στους στρατιώτες ιπτάμενα "μάτια". Πρωτότυπα δείγματα ήδη πετούν στο εργαστήριο και προορίζονται για επί τόπου δοκιμές μέσα στο 2010.
Γίνετε Σπάιντερμαν!

Αν ζηλεύετε ένα μέρος της δόξας του Σπάιντερμαν ίσως σύντομα να την αποκτήσετε περπατώντας στους τοίχους και στο ταβάνι φορώντας ειδικά παπούτσια με "σούπερ κράτημα". Ο Νίκολα Πούνιο του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τορίνου έχει ήδη κατασκευάσει γάντια τα οποία μπορούν να γαντζωθούν σε επιφάνειες σηκώνοντας περίπου 10 κιλά το καθένα. Η επιφάνειά τους καλύπτεται από εκατ. υπέρλεπτους νανοσωλήνες οι οποίοι μιμούνται τη συμπεριφορά των λεπτών τριχιδίων που έχουν στα πόδια τους οι σαύρες. Το μυστικό βρίσκεται στη συσσώρευση δυνάμεων Βαν ντερ Βάαλς μεταξύ των νανοσωλήνων και της επιφάνειας στην οποία προσκολλώνται. Τα παπούτσια ίσως αποτελέσουν το επόμενο βήμα.
Αδιάβροχο ΜΡ3 Ρlayer Για όσους δεν θέλουν να αποχωρίζονται την αγαπημένη τους μουσική ούτε όταν κολυμπούν, τώρα υπάρχει το Swimmer's Waterproof ΜΡ3 Ρlayer που διατίθεται από την αμερικανική εταιρεία Ηammacher Schlemmer: μια συσκευή αναπαραγωγής μουσικών αρχείων ΜΡ3 για πολλές... βουτιές! Σύμφωνα με τους επινοητές της, η αδιάβροχη συσκευή διαθέτει πολύ κοντά καλώδια στα ακουστικά, έτσι ώστε να φτάνουν στα αφτιά του χρήστη, χωρίς όμως να εμποδίζουν την κολύμβησή του. Το Swimmer's Waterproof ΜΡ3 υποστηρίζει μουσικά αρχεία μορφής ΜΡ3 και WΜΑ, ενώ η ενσωματωμένη μνήμη 1GΒ χαρίζει ατελείωτες ώρες πλατσουρίσματος μετά μουσικής. Χάρη στον ειδικό σχεδιασμό του μπορεί να γαντζωθεί στο πίσω μέρος των κολυμβητικών γυαλιών ή της μάσκας του χρήστη, ενώ τα άνετα κουμπιά για την αυξομείωση της έντασης ή την αλλαγή των τραγουδιών μπορεί αρχικά να απαιτούν συνήθεια, επιτρέπουν ωστόσο τον εύκολο χειρισμό της. Με τα κατάλληλα αξεσουάρ μάλιστα, όπως π.χ. ένα περικάρπιο και πιο μακριά καλώδια για τα ακουστικά, η "υποβρύχια" μουσική συσκευή μπορεί να μετατραπεί σε κανονικό ΜΡ3 Ρlayer.
 

1 comment: