ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Σε μήνυμα της ίδιας μέρας ειδικός αναλυτής γράφει για τον ενεργειακό ανταγωνισμό Τουρκίας -Κύπρου, ενώ με αφορμή την είδηση ότι τουρκικά ερευνητικά πλοία κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα σημειώνει: «Εχουν στείλει φρεγάτες ή όχι; Πρέπει να το επαληθεύσουμε. Αυτό θα προσδιορίσει αν θα δούμε να κλιμακώνεται σε κάτι πιο σοβαρό». Ταυτόχρονα, εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι παρότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει εξουσία στο βόρειο μέρος του νησιού, προχώρησε σε διμερείς συμφωνίες ΑΟΖ με τους γείτονές της, ενώ προσθέτει ότι προφανώς η Κύπρος αδειοδότησε σε πρώτη φάση μόνο το Οικόπεδο 12 επειδή συνορεύει με το Ισραήλ, ώστε να εκμεταλλευθεί τη ρήξη στον άξονα Τελ-Αβίβ – Αγκυρας. «Οι Ελληνοκύπριοι υποθέτουν ότι τα τουρκικά πλοία δεν θα πλησίαζαν ισραηλινές ακτές για να εμποδίσουν έρευνες στο Οικόπεδο 12. Γιατί; Φαίνεται ότι υπάρχει πολύς χώρος για μανούβρες. Για την ισραηλινή κυβέρνηση είναι μεγάλη ευκαιρία να δείξει πως τα πράγματα θα μπορούσαν να δυσκολέψουν για την τουρκική κυβέρνηση αν δεν αλλάξει στάση απέναντι στο Ισραήλ. Δεν νομίζω ότι οι Ισραηλινοί θέλουν να κλιμακώσουν, χαίρονται απλώς να βλέπουν τους Τούρκους να πιέζονται και να βλέπουν να εκτίθενται τα όρια της τουρκικής ρητορικής στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο τουρκικός αντιπερισπασμός με τον Λίβανο
Εντύπωση προκαλούν στους αναλυτές της Stratfor τον περασμένο Σεπτέμβριο οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, παρά τις τουρκικές απειλές, η Noble θα προχωρήσει στις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. «Πρέπει να το επιβεβαιώσουμε με τη Noble», σημειώνει αναλυτής, προσθέτοντας ότι τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν πολύ το θέμα. Λίγο αργότερα, τον περασμένο Οκτώβριο, η είδηση ότι αντιπροσωπεία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θα μετέβαινε στον Λίβανο για να συζητήσει για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Κύπρου - Λιβάνου, όπως ήταν αναμενόμενο, θεωρήθηκε ως προσπάθεια της Τουρκίας να υπονομεύσει την εξέλιξη των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν την εν λόγω συμφωνία το 2007, αλλά η Βηρυτός δεν την έχει επικυρώσει ακόμη από τη Βουλή προφασιζόμενη τεχνικά προβλήματα, ενώ επί της ουσίας είναι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας αυτές που υπονομεύουν τη συμφωνία. «Το περίμενα», γράφει σε μήνυμά του αναλυτής, ση μειώνοντας ότι «η Τουρκία εξισορροπεί τις κινήσεις της Κύπρου συντασσόμενη με τον Λίβανο. «Ο Λίβανος και το Ισραήλ βρίσκονται σε διαμάχη για την οριοθέτηση ΑΟΖ. Η Κύπρος γνωρίζει ότι μπορεί να προωθήσει τις φιλοδοξίες της για έρευνες λόγω της διαφωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και στο Ισραήλ. Λάβετε υπόψιν σας ότι Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία ΑΟΖ λίγους μήνες μετά το περιστατικό με το «Μαβί Μαρμαρά». Οπότε, δεν νομίζω ότι θα προσαρμόσει τη συμφωνία της με τον Λίβανο εις βάρος του Ισραήλ. Η Τουρκία βλέπει μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαφωνία για να συγκρατήσει την Κύπρο και το Ισραήλ, αλλά τι μπορεί να κάνει;», αναρωτιέται. Σε άλλο ηλεκτρονικό του μήνυμα ο ίδιος αναλυτής σημειώνει ότι η Κύπρος «εξαρτάται από τη στήριξη του Ισραήλ έναντι της τουρκικής επιθετικότητας».
ΙΟΥΛΙΟΣ 2010: «Η Ελλάδα είναι το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ»
Εντύπωση είχε προκαλέσει στη Stratfor η ιστορική επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ τον Ιούλιο του 2010, την οποία ακολούθησε η επίσης ιστορική επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2010. Οπως προκύπτει από ηλεκτρονική αλληλογραφία αναλυτών της εταιρείας, εκτιμούσαν πως η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση σχετιζόταν και με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επειδή «είναι σαφές πια για την Αθήνα ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη την Αγκυρα στο Αιγαίο». Είχε, όμως, να κάνει και με τη ρήξη των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Την ημέρα της επίσκεψης Νετανιάχου στην Αθήνα, σε ηλεκτρονικό του μήνυμα, αναλυτής ειδικευμένος στην Τουρκία γράφει: «Η Ελλάδα είναι το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ. Η Ελλάδα είναι ο βασικός αντίπαλος της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Οι δύο χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν ισορροπία δυνάμεων μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, την ώρα που η Αθήνα υποφέρει οικονομικά και καθώς η Τουρκία εδραιώνει τον εαυτό της ως αναδυόμενη δύναμη στην περιοχή, η Αθήνα γίνεται όλο και λιγότερο απειλητικός παράγοντας για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Για την Τουρκία και την Ελλάδα το βασικό σημείο ανταγωνισμού είναι το Αιγαίο, που είναι κρίσιμο για τον ελληνικό έλεγχο της ηπειρωτικής χώρας και χιλιάδων νησιών.. Γι' αυτό είναι η επίδραση που θα έχει στην Τουρκία που κάνει τις θερμές σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ τόσο επωφελείς και για τις δύο πλευρές». Το ίδιο μήνυμα έκανε λόγο για αλλαγή στην πολιτική πραγματικότητα, καθώς η Αθήνα υπήρξε στο παρελθόν φιλοαραβική. Ομως «τώρα η Αθήνα βλέπει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα στην Τουρκία. Και το Ισραήλ ελπίζει ότι η Τουρκία θα ανησυχήσει». Ωστόσο, καταλήγει το μήνυμα, «η Ελλάδα ως σύμμαχος δεν είναι σε καμιά περίπτωση υποκατάστατο της Τουρκίας από την ισραηλινή άποψη, γιατί δεν έχει καμιά επιρροή στον αραβικό κόσμο».
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011: Συναγερμός για τον στολίσκο των ακτιβιστών
No comments:
Post a Comment