Friday, October 18, 2013

Κάνε τουρισμό στη... Λευκωσία!

Είναι άπειρες οι μικρές, όμορφες ανακαλύψεις που μπορεί κανείς να βρει μέσα στις συνοικίες της πρωτεύουσας

Αν δεν έχεις ανέβει στο μουσείο-παρατηρητήριο στον 11ο όροφο του Πύργου Σιακόλα (22679369, 11.00-19.00), πρέπει να τα κάνεις άμεσα, αφού απ' εκεί θα δεις από ψηλά ολόκληρη την πόλη. Πανέμορφο σκηνικό θα συναντήσεις επίσης κατά μήκος των Ενετικών Τειχών, από την Τάφρο Κωνστάντζα μέχρι και τον Ορφέα -αλήθεια, το έχεις κάνει ποτέ με τα πόδια;-, στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, της πιο σπουδαίας από τις πύλες της Ενετικής Λευκωσίας η οποία άνοιγε το δρόμο που οδηγούσε στο πιο σημαντικό λιμάνι του νησιού, ενώ σήμερα αποτελεί Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας, αλλά και στη Λαϊκή Γειτονιά με τα μικρομάγαζά της και τις cult φιγούρες που γυροφέρνουν εκεί. Δύο ακόμα αξιόλογα σημεία

ενδιαφέροντος στο κέντρο είναι το Αρχοντικό του δραγουμάνου Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου (22305316, Πατριάρχου Γρηγορίου 20), ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της κυπριακής αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, το οποίο σήμερα είναι ανοικτό στο κοινό σαν μουσείο, αλλά και η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Τρυπιώτη που φημίζεται για την ομορφιά της αλλά και για μια εικόνα του 15ου αιώνα που διαθέτει και η οποία είναι επηρεασμένη από την ιταλική ζωγραφική. Οι φίλοι των μουσείων έχουν την ευκαιρία να δουν τις σημαντικές εκθέσεις του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου (22661475, Ιπποκράτους 15-17), αλλά και να επισκεφθούν τα υπόλοιπα μουσεία της πόλης, το Αρχαιολογικό Μουσείο (22865854) που ανακαινίστηκε πρόσφατα, το Μουσείο Αγώνος (22305878), το Μουσείο Ιστορικής Μοτοσικλέτας (99543215, Γρανικού 44), και φυσικά, το Βυζαντινό Μουσείο (22430008) του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, αφού είναι ένα από τα καλύτερα του είδους του στον κόσμο, με εκθέματα από τον 9ο μέχρι και το 19ο αιώνα. Σημαντική θέση στη συλλογή κατέχουν τα περίφημα ψηφιδωτά από την εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς στη Λυθράγκωμη (525-530) και 36 τεμάχια αποτοιχισμένων τοιχογραφιών από την εκκλησία του Χριστού Αντιφωνητή (15ος αιώνας).

Shop till you drop! 
Πάρε φόρα και αμολήσου στα μαγαζιά της Λήδρας με... χαριτωμενιά. Έτσι σε θέλει! Ένας δρόμος και μια γειτονιά που εμπνέουν, όχι μόνο το sightseeing, αλλά και το chic shopping. Τα καταστήματα πολλά και οι τιμές τους δελεαστικότατες! Μπες στο Carpisa με την απίστευτη συλλογή από τσάντες, νεσεσέρ και βαλίτσες και με τιμές που θα τρίβεις τα μάτια σου! Ακολούθως, ανακάλυψε και διάλεξε τα μικρά σκευάσματα ομορφιάς που σου προσφέρει το κατάστημα Yves Rocher και ζήτησε να σου τα τυλίξουν στο όμορφο καλάθι που διαθέτουν. Ακόμη, μην παραλείψεις να 'χαθείς' ανάμεσα στ' αρώματα και τις μυρωδιές του καταστήματος της αλυσίδας Beauty Line και βρες, οπωσδήποτε, το σταντ με τις προσφορές και τις εκπληκτικές κρέμες περιποίησης που σου δίνονται σε χαμηλές τιμές. Σκέψου, επίσης, και την ορθή διατροφή σου, την οποία μπορείς να ενισχύσεις με τα μοναδικά σκευάσματα του Holland & Barrett, το οποίο διαθέτει έξυπνες τροφές σε λογικότατες τιμές και σε άπαιχτες γεύσεις! Όσον αφορά στα ρούχα και αξεσουάρ, pay your respects στα καταστήματα Top Shop με τις απίθανες κολεξιόν του, στο μαγαζί Fox με τα φοβερά μπλουζάκια κι όχι μόνο, στο Debenhams με τις άπειρες συλλογές του, στο Bershka με τις γουστόζικες casual προτάσεις του και βεβαίως στο funky store της Swatch με τα design, αλλά value for money ρολόγια του!
Θες κι άλλα; Τα έχεις! Ανακάλυψε, σε παρόδους της Λήδρας, μικρομάγαζα με χαρακτήρα και γούστο. Όπως το Nomadic state of mind (22680858, Σοφοκλέους 6, πάροδος Ονασαγόρου) με τα χειροποίητα σανδαλάκια και τα T-shirts από οργανικό βαμβάκι. Στην οδό Πυγμαλίωνος 33, σε περιμένει το Funny shop. Μπες μέσα και δεν θα ξεκολλάς! Εκεί θα βρεις από ξυπνητήρια μέχρι T-shirts. Ακόμη, βρες το Zone Box collective γιατί αξίζει να το επισκεφτείς! Βρίσκεται στην γωνία Πυγμαλίωνος και Περικλέους και παρουσιάζει κοινωνικές εικαστικές παρεμβάσεις από μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Frederick που στοχεύει στο να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει το κοινό της πόλης σε θέματα κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Να σε σπρώξω και λίγο παραπέρα, και να σε οδηγήσω μέχρι τη Λεύκωνος 33, και στο εργαστήρι χειροτεχνημάτων Έτσι κι Αλλιώς, όπου θα βρεις φοβερά διακοσμητικά και άλλα χρηστικά αντικείμενα φτιαγμένα στο χέρι με πολύ μεράκι!
Κι αν αναζητάς μόνο open air shopping, τότε σε προτρέπω να επισκεφτείς το City Markets, ένα νέο θεσμό, που αυτό το μήνα θα λειτουργήσει στο Wherehaus (5/10), τα Flee markets που διοργανώνονται, ένα στη Λαϊκή αγορά, στην πλατεία του Παλιού Δημαρχείου, κάθε Σάββατο (06.00-17.00) και ένα στη Λαϊκή αγορά στο 'ΟΧΙ' κάθε Τετάρτη (06.00-18.00). Τέλος, μην παραλείψεις να κάνεις τη βόλτα και τα ψώνια σου από το περίφημο Γυναικοπάζαρο, με τις απίστευτες πραμάτειες του, που λειτουργεί στο τέρμα της Λήδρας κάθε πρώτο Σάββατο του μήνα, από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα. Στο Εργαστήρι Τέσσερα, τέλος, σε ένα από τα γραφικά καταστήματα του Πολυεργαστηριακού Κέντρου Χρυσαλινιώτισσας, θα βρεις από χειροποίητα κοσμήματα και παιδικά ρούχα και τσαντούλες, μέχρι δωράκια για βαφτίσεις και ζωγραφιές ή pat work πάνω σε παλιά ρούχα σου που θέλεις να τα δεις να είναι και πάλι καινούργια.

Πηγή: http://www.timeoutcyprus.com

No comments:

Post a Comment