Saturday, October 12, 2013

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Συχνές ερωτήσεις

Με τις συνεχείς αυξήσεις στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, όλο και περισσότεροι καπνιστές σκέφτονται σοβαρά την αγορά ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ας δούμε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουν και φυσικά τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι συσκευές που έχουν σχήμα παρόμοιο ή ίδιο με αυτό των κανονικών τσιγάρων. Χρησιμοποιούν ατμό αντί για καπνό ως μέσο παράδοσης της νικοτίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, παρέχοντας έτσι μία προσομοίωση του καπνίσματος.

Η χρήση τους τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο σε καθημερινή βάση.

Πως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ;
Κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελείται από 3 βασικά μέρη. Μία μπαταρία, έναν ατμοποιητή και το υγρό αναπλήρωσης. Μερικά ecigs έχουν και μια φωτεινή ένδειξη στο τέλος τους, η οποία ανάβει κάθε φορά που ο χρήστης εισπνέει.



Όταν ο χρήστης ρουφά ένα ecig, το υγρό αναπλήρωσης θερμαίνετε και ένα μέρος του μετατρέπεται σε ατμό. Ο ατμός περιέχει νικοτίνη, η οποία απορροφάται από τα πνευμόνια, όπως και στα κανονικά τσιγάρα.

Είναι νόμιμα τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Επιτρέπεται η χρήση τους σε μέρη που απαγορεύεται το κάπνισμα;
Μέχρι στιγμής σε καμία χώρα δεν απαγορεύεται η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Οπότε η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι ναι, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 100 % νόμιμα. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε και στην Αμερική,η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου επιτρέπετε ακόμα και σε μέρη που απαγορεύετε το κάπνισμα (μαγαζιά, καφετέριες, δημόσια κτίρια κλπ).


Είναι ασφαλή τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;
Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που έχουν οι καταναλωτές. Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται πολύ ακόμα έρευνα για να πούμε με σιγουριά ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 100% ασφαλή και χωρίς μακροπρόθεσμες παρενέργειες. Πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία συμφωνούν ότι είναι ασφαλέστερα από το παραδοσιακό τσιγάρο. Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2012, διαπίστωσε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν επηρεάζουν αρνητικά την καρδιά. Οι ερευνητές συνέκριναν την καρδιακή λειτουργία 20 καπνιστών πριν και μετά το κάπνισμα ενός κανονικού τσιγάρου με εκείνη 22 ατόμων που κάπνιζαν αποκλειστικά ecig. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας είχαν πεσμένη καρδιακή λειτουργία, αυξημένη αρτηριακή πίεση και αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Αντίθετα, τα αντίστοιχα δεδομένα για τα άτομα της δεύτερης ομάδας κυμαίνονταν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μπορεί να με βοηθήσει να κόψω το τσιγάρο;
Καταρχάς πρέπει να αναφερθεί ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια μέθοδος που να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι το ίδιο το άτομο και πόσο πραγματικά θέλει να κόψει το κάπνισμα. Τα διάφορα βοηθήματα (π.χ. χάπια ή τσίχλες) αυξάνουν ελάχιστα τις πιθανότητες να κόψει κάποιος το τσιγάρο. Με άλλα λόγια, το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι μία «μαγική» λύση που θα σε βοηθήσει να το κόψεις.

Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι δύο έρευνες έχουν δείξει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι το βοήθημα που θα σε βοηθήσει περισσότερο. Για παράδειγμα, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία έδειξε ότι η πιθανότητα να κόψει κάποιος το τσιγάρο μόνιμα με τη βοήθεια ενός ecig είναι 7,3%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα αυτοκόλλητα και τις τσίχλες βρέθηκε ότι είναι 5,8% .

Παρομοίως, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2013 στην ηλεκτρονική έκδοση του The Lancet διαπίστωσε ότι τα e-τσιγάρα είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματικά από τα επιθέματα νικοτίνης.

No comments:

Post a Comment