Monday, July 11, 2011

ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ EΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΖΥΓΙΟΥ (LIVE VIDEO)

Δείτε ΕΔΩ απευθείας τις νέες πληροφορίες για τη μαύρη ημέρα που ξημέρωσε στην Κύπρο, από το έκτακτο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, που εκπέμπει αυτή την ώρα.


Μαύρη ημέρα ξημέρωσε για την Κύπρο. Ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 05:40 το πρωί στη ναυτική βάση Ζυγίου, έσπειρε το θάνατο.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάνουν λόγο για 10 επιβεβαιωμένους θανάτους. Πρόκειται για έξι μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και για τέσσερα μέλη της Εθνικής Φρουράς, δύο αξιωματικούς, ένα υπαξιωματικό και ένα φαντάρο. Να σημειωθεί, ότι οι περισσότεροι εθνοφρουροί, τη στιγμή της έκρηξης, για καλή τους τύχη βρίσκονταν σε άσκηση της μονάδας τους, εκτός στρατοπέδου.

Υπάρχουν επίσης δεκάδες τραυματίες, δύο εξ' αυτών υποβάλλονται αυτή την ώρα σε χειρουργική επέμβαση και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται ως σοβαρή.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, εκεί νοσηλεύονται μέχρι στιγμής σαράντα πέντε συνολικά τραυματίες.

Τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού, στα οποία έχουν σπεύσει ομάδες γιατρών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί και σοβαρά τραυματίες, από τις ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν γύρω στις 6 το πρωί, στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς στο Ζύγι, έξω από τη Λεμεσό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας μετέβηκε στο σημείο. "Εθνική τραγωδία" χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος Χριστόφιας . Στο σημείο έσπευσε από το πρωί και ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας.

Στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Αστυνομία, οι εκρήξεις οφείλονται σε φωτιά που πήραν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας. Οι διακοπές ρεύματος μπορεί να οφείλονται και σε αυτό το λόγο. Στη βάση έχουν σπεύσει ασθενοφόρα, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν σοβαρά τραυματισμένοι.

''Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', δήλωσε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. ''Μεγάλο το κακό, μεγάλη καταστροφή. Υπήρξε έκρηξη σε εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών τα οποία είχαν κατασχεθεί από ένα πλοίο πριν τρία χρόνια και προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κρίση'', ανέφερε στη δήλωσή του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δήλωσε στον ΑΝΤ1, ότι όλες οι εστίες φωτιάς γύρω από το σημείο της έκρηξης, είτε έχουν κατασβηστεί είτε είναι μικρές εστίες φωτιές οι οποίες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι πρώτες εικόνες από το σημείο της έκρηξης είναι απερίγραπτες και παραπέμπουν σε βιβλική καταστροφή.

Στο μεταξύ, βλάβες σημειώθηκαν στους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της Μονής και του Βασιλικού, οι οποίοι τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Οι βλάβες εκτιμάται ότι οφείλονται στις εκρήξεις.

Πολύ χαμηλή ορατότητα και έντονη μυρωδιά καμένου επικρατεί στον παλαιό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού κοντά στο Βασιλικό και στο Μαρί.

«Η κατάσταση είναι τραγική, αυτό που συνέβη δεν περιγράφεται, το χωριό μας έχει διαλυθεί, ο κόσμος είναι πανικόβλητος», αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Κοινοτάρχη του χωριού Μαρί, Νίκου Ασπρου, με τον οποίο επικοινώνησε το ΚΥΠΕ πριν από λίγο.

Ο κ. Ασπρου μας ανέφερε ότι το Μαρί βρέθηκε στο επίκεντρο της καταστροφής και ότι σχεδόν όλα τα σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

«Δεν υπάρχει νοικοκυριό το οποίο δεν έχει υποστεί ζημιά, οι στέγες των σπιτιών έχουν καταρρεύσει, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα, μόνο ένα τραυματία», είπε ο κ. Ασπρου.

Ο Κοινοτάρχης είπε ότι την ώρα της έκρηξης ο ίδιος βρισκόταν στη φάρμα του, άκουσε τη δυνατή έκρηξη και «το τρακτέρ από την έκρηξη σηκώθηκε μισό μέτρο πάνω από τη γη». Πρόσθεσε ότι αμέσως έτρεξε στο χωριό, όπου ο κόσμος ήταν πανικόβλητος και προσπαθούσε να αντιληφθεί τι συνέβη.

Ο κ. Ασπρου ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών και ότι στην περιοχή έφτασε ο Επαρχος Λάρνακας για επιθεώρηση των ζημιών. Είπε, επίσης, ότι επικοινώνησε και με τους Κοινοτάρχες των γύρω χωριών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, λίγα λεπτά πριν τις έξι το πρωί ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ στον ουρανό υψώθηκε ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού.

Source: http://www.ant1.com.cy/

No comments:

Post a Comment