Friday, August 19, 2011

Βολτάρετε τους σκύλους άφοβα

Αν και κοντεύει δεκαετία από την εφαρμογή του περί σκύλων νόμου του 2002, εντούτοις οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν αφαιρέσει από τους δημόσιους χώρους τις πινακίδες που απαγορεύουν την περιφορά σκύλων, επιβάλλοντας μάλιστα κάποτε πρόστιμα, στη βάση του προηγούμενου νόμου, που έπαυσε πια να ισχύει.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πολίτη, στον οποίο ο Δήμος Λεμεσού επέβαλε πρόστιμο για την περιφορά σκύλου σε δημόσιο χώρο. Διερευνώντας το περιστατικό, κατόπιν παραπόνου του πολίτη, το γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως ενημέρωσε τον δήμο -την άποψη του οποίου αναμένει προκειμένου να καταλήξει σε οριστική απόφαση για το θέμα- ότι ο Περί Κυνών Νόμος έχει πάψει να ισχύει από την έναρξη ισχύος του Περί Σκύλων Νόμου 184 (1)/2002. Επομένως, και το εξώδικο του Δήμου Λεμεσού δεν έχει νομικό έρεισμα και θα πρέπει να διαγραφεί, δίχως μελλοντικά να επιβληθεί άλλο παρόμοιο πρόστιμο στη βάση του άκυρου πλέον Περί Κυνών Νόμου. Η μοναδική περίπτωση που μπορούν οι δήμοι να επιβάλουν εξώδικο πρόστιμο για απλή περιφορά σκύλου είναι αν αυτή διαπιστωθεί πως γίνεται σε ζώνη παραλίας, όπου το πρόστιμο  φτάνει τα 85 ευρώ.

Παρά  τη σαφή όμως κατάργηση του νόμου που απαγόρευε την περιφορά σκύλων σε δημόσιους χώρους, οι περισσότεροι δήμοι έχουν κρατήσει τις σχετικές απαγορευτικές πινακίδες. Όπως δήλωσε στον «Π» η εκπρόσωπος της «Φωνής για τα ζώα της Κύπρου», Μαίρη Χρυσοχόου Αναστάση, ο μόνος δήμος που έχει αφαιρέσει τις απαγορεύσεις από τα πάρκα, είναι ο Δήμος Λευκωσίας. «Οι υπόλοιποι δήμοι αρνούνται να τις αφαιρέσουν και παίρνουμε συχνά παράπονα για υποθέσεις που αφορούν σκύλους, γάτες κτλ», σημείωσε η κ. Ανάσταση. Μάλιστα, η «Φωνή» προτίθεται, με αφορμή και το περιστατικό στη Λεμεσό, να ζητήσει με επιστολή της προς όλους τους δήμους να ευθυγραμμιστούν
 
Πηγή: Politis.com.cy

No comments:

Post a Comment