Monday, August 29, 2011

Χωρίς ζωντανή μετάδοση η κατάθεση του Προέδρου

Δεν πρόκειται να υπάρξει ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, στην Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί την 11η Ιουλίου.

Όπως διαφάνηκε σήμερα κατά την έναρξη των καταθέσεων ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής, που συνεδριάζει σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών, κατόπιν ερωτήματος του Χρίστου Τριανταφυλλίδη, δικηγόρου ενός εκ των συγγενών των θυμάτων της φονικής έκρηξης, δεν θα επιτραπεί στις τηλεοπτικές κάμερες να λαμβάνουν και να μεταδίδουν στιγμιότυπα από τις καταθέσεις των μαρτύρων.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης, μεταξύ πολλών άλλων, ήγειρε και θέμα και ζήτησε απάντηση από τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, τονίζοντας ότι, εάν θα υπάρξει τηλεοπτική μετάδοση κατάθεσης ενός εκ των μαρτύρων, θα πρέπει να γίνει το ίδιο και με τους υπόλοιπους μάρτυρες.

Ο κ. Πολυβίου έδωσε εντολή στους φωτογράφους και στα τηλεοπτικά συνεργεία να εξέλθουν της αιθούσης.

Η ανοικτή συνεδρία της Ερευνητικής Επιτροπής άρχισε στις 09.30 και για μία ώρα οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων ήγειραν σωρεία ενστάσεων, χαρακτηρίζοντας την λειτουργία της Ερευνητικής Επιτροπής ως αντισυνταγματική, αναξιόπιστη, η οποία ενδεχομένως να επηρεάσει τη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων.

Αντιδράσεις

Για άνιση και επιλεκτική μεταχείριση του Προέδρου της Δημοκρατίας που τον ξεχωρίζει από όλους τους άλλους μάρτυρες σε περίπτωση που μεταδίδεται ζωντανά από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η κατάθεσή του στη Διερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», κάνει λόγο ο δικηγόρος και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ότι το δικαιολογητικό μιας τέτοιας δημόσιας μετάδοσης είναι ότι «έτσι θα γνωρίζει ο λαός τι ρωτήθηκε και τι απάντησε» και προσθέτει ότι «σ΄ αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα της διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν στη τραγωδία, το «σύστημα» το οποίο εν πολλοίς προκάλεσε αυτή τη τραγωδία «λειτουργεί» και πάλι».

No comments:

Post a Comment