Friday, August 26, 2011

Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των εργασιών της νέας Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας, ο οποίος έχει καλέσει τις δέκα προεπιλεγείσες εταιρείες από την Κύπρο και το εξωτερικό να προχωρήσουν στην ετοιμασία των προσφορών τους και να τις υποβάλουν μέχρι τις 26 ερχομένου Σεπτεμβρίου.

Το έργο συμπεριλαμβάνει την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου και συγκεκριμένα την κατασκευή γέφυρας-πλατείας, και υποστυλωμάτων, την ανάπλαση της Τάφρου, την τοπιοτέχνηση της, τη συντήρηση και ανάδειξη των ενετικών τειχών, ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, εγκαταστάσεις ανελκυστήρων και εργασίες φωτισμού, εξοπλισμό, κατασκευή καταστημάτων και χώρων υγιεινής.

Επιπρόσθετα περιλαμβάνεται η δημιουργία υποστηριχτικού χώρου στάθμευσης στην Λεωφόρο Ομήρου όπου θα μετακινηθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας, οι οποίες βρίσκονται εντός του δρόμου, επανεγκατάσταση τους στο νότιο πεζοδρόμιο και κατασκευή διώροφου χώρου στάθμευσης με ράμπες πρόσβασης από τον δρόμο, δημόσια αποχωρητήρια, σκάλα και ανελκυστήρες σύνδεσης του χώρου στάθμευσης και της τάφρου με τις Πλατείες Σολωμού και Ελευθερίας. Η Λεωφόρος Ομήρου διαπλατύνεται και δημιουργείται χώρος στάσεων λεωφορείων, κατασκευή νέων πεζοδρομίων, νέου οδοστρώματος, οδικού εξοπλισμού/φωτισμού και σήμανσης.

Στόχος του έργου, όπως αναφέρει ο Δήμος Λευκωσίας, είναι η δημιουργία ενός ελκυστικού σημείου αναφοράς και κοινωνικής συνάθροισης στην πρωτεύουσα, ενός πόλου έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, ενός σημείου στο οποίο συναντιούνται η ιστορία με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης.

Με το έργο αναδεικνύεται το σημαντικό μνημείο της πόλης, αποκαθιστώντας την συνέχεια των ενετικών τειχών με την κατεδάφιση των επιχωματώσεων που εφάπτονται σε αυτά και στον προμαχώνα και αποκαλύπτοντας την βάση του προμαχώνα Νταβίλα που είχε καλυφθεί τόσα χρόνια πριν.

Σημειώνεται, ότι το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ, τον Δήμο Λευκωσίας και την Κυπριακή Δημοκρατία.

No comments:

Post a Comment