Monday, August 29, 2011

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Πού είναι η μπάλα; Για ακόμη μία χρονιά... παντού! Στα κρατικά, στα συνδρομητικά, στα ελεύθερα κανάλια! Προτού λοιπόν τη χάσετε, ετοιμάσαμε για ακόμη μία χρονιά τον τηλεοπτικό χάρτη των δικαιωμάτων.

Διδακτορικό πρέπει να... έχει κανείς όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα για να ανακαλύψει πού παίζουν οι αγαπημένες του ομάδες ποδοσφαίρου ή τα υπόλοιπα αθλήματα. Τα αθλητικά γεγονότα είναι τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα, γι' αυτό και κάθε χρόνο γίνεται σφαγή εκατομμυρίων για τις μεταδόσεις. Αν προσθέσουμε σε αυτά και το γεγονός πως... και για τις ομάδες είναι εύκολο κέρδος να συνάψουν μια ακριβή συμφωνία με τις πλατφόρμες... τότε έχουμε ένα αχανές τηλεοπτικό πεδίο! Αποτέλεσμα; Τα κανάλια ελεύθερης λήψης να μην μπορούν να μπουν στον ανταγωνισμό και οι... τηλεθεατές να ψάχνονται σε τηλεκοντρόλ, δορυφορικές και IPTV ή και... σε παράνομες πλατφόρμες.  Πού παίζει τι στα συνδρομητικά και ελεύθερα κανάλια; Ποιο κανάλι έχει την κάθε ομάδα, πρωτάθλημα και κύπελλο; Ιδού πως διαμορφώνεται ο χάρτης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

LTV: Αντεπίθεση

Ενίσχυση σε σημαντικές διοργανώσεις έκανε η LTV, ενώ παραμένει βασικός παίκτης στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Στο πρωτάθλημα Marfin Laiki έχει τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια, Ανόρθωση, ΑΕΛ, Ολυμπιακός, Αλκή, Ερμής, Εθνικός Άχνας, ενώ για τις ίδιες ομάδες έχει τα δικαιώματα για τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Coca Cola. Σημειώστε πως με τον Εθνικό Άχνας προέκυψε οικονομική διαφορά για τα δικαιώματα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η LTV έχει τα δικαιώματα από ξένα πρωταθλήματα: Αγγλικό (Barclays Premier League), Γερμανικό (Bundesliga), Ισπανικό (Primera Division), και τη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας (Npower Championship). Από Κύπελλα η LTV έχει το κύπελλο Αγγλίας F.A. CUP και της Ιταλίας, Coppa Italia. Σημειώστε πως η LTV έχει και τους αγώνες των προκριματικών του Euro 2012.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ: Από πλευράς καλαθόσφαιρας, στην LTV παίζει αποκλειστικά το Eurobasket 2011, αλλά και το NBA. Από μηχανοκίνητα αθλήματα παίζουν Formula 1, Indy Car Series, DTM, IRC, MOTO GP: 125CC & MOTO 2. Στο στίβο παίζουν αποκλειστικά στην LTV οι αγώνες IAAF, το IAAF World Championships 2011, αλλά και το Samsung Diamond League. Τέλος, η LTV παίζει και αγώνες του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, NFL.

Cytavision: Λίγο απ' όλα

Με ομάδες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, αλλά και αρκετούς αγώνες από τις μεγάλες οργανώσεις, η Cytavision προσφέρει ένα ελκυστικό πακέτο.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Από το full pack της Cytavision θα μεταδίδονται όλοι οι εντός έδρας αγώνες των ομάδων πρώτης κατηγορίας AEK, ΕΝΠ, Nέας Σαλαμίνας, Αναγέννησης Δερύνειας. Η Cytavision έχει και αγώνες δεύτερης κατηγορίας όπως της Δόξας Κατωκοπιάς, του Aτρόμητου, της Oμόνοιας Aραδίππου, του Oθέλλου, της ΠAEEK, του Oνήσιλου, της Αγίας Νάπας και του Εθνικού Άσσιας. Σημειώστε πως στη Cytavision παίζουν και οι εκτός έδρας Αγώνες Εθνικής Κύπρου για τα προκριματικά του Euro 2012.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η Cytavision έχει αποκλειστικά τα πακέτα Β των οργανώσεων UEFA Champions League (112 αγώνες) και UEFA Europa League (190 αγώνες). Με άλλα λόγια, έχει τα δικαιώματα όλων των αγώνων μέχρι τη φάση των ομίλων. Από ξένα πρωταθλήματα παίζουν στη Cytavision τα πρωταθλήματα Σκοτίας, Βραζιλίας, Σλοβακίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας. Από κύπελλα έχει το Carling Cup Αγγλίας, αλλά και τα κύπελλα Γερμανίας, Γαλλίας.

>> Σημειώστε πως η Cytavision προσφέρει premium (με επιπλέον χρέωση δηλαδή) τα κανάλια της LTV, άρα το αθλητικό της μενού εμπλουτίζεται αναλόγως των δικαιωμάτων της LTV.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ: Στην καλαθόσφαιρα παίζουν στη Cytavision τα πρωταθλήματα Κύπρου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ρωσίας, ενώ έχει και δικαιώματα για αγώνες τένις, την Super League Formula και αγώνες πετόσφαιρας.

PrimeTel: Συνεχίζει δυναμικά

Δυναμικά συνεχίζει να έχει λόγο στο κυπριακό πρωτάθλημα η PrimeTel, ενώ ενισχύει και τα υπόλοιπα αθλήματα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Στο FoxSports Primesports παίζουν αποκλειστικά πέντε ομάδες του κυπριακού πρωταθλήματος Marfin Λαϊκή. Αυτές είναι: Απόλλων Λεμεσού, ΑΡΗΣ, ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας, ΑΠΕΠ Πιτσιλλιάς, ΑΕΠ Πάφου.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η PrimeTel θα συνεχίσει να δίνει το παρών της και στα ποδοσφαιρικά σαλόνια του UEFA Champions League μέχρι και το 2012, μεταδίδοντας αποκλειστικά τον αγώνα της Τρίτης.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ: Διάφορα άλλα αθλήματα παίζουν στην Primetel με σημαντικούς αγώνες PGA Tour, Superbowl, MLB, NASCAR.

>> Premium (με επιπλέον χρέωση στη συνδρομή) παίζει η Nova Κύπρου στην PrimeTel, άρα και τα δικαιώματα της Nova θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στην PrimeTel για όποιον την επιλέξει.

Nova Cyprus: Επιμένει ελληνικά 

Μπορεί να μην έχει δικαιώματα κυπριακού ποδοσφαίρου, ωστόσο, στηριζόμενη στη Nova Ελλάδος, αποκτά δικαιώματα πολλών πρωταθλημάτων και φυσικά... επιμένει ελληνικά.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος Superleague παίζουν πλέον αποκλειστικά στη Nova.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Συνεχίζει να έχει σημαντικούς αγώνες και στα ξένα πρωταθλήματα όπως είναι αυτά της Γαλλίας και Αργεντινής, ενώ έχει και τους αγώνες στα κύπελλα Ισπανίας.

ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ: Από τα υπόλοιπα αθλήματα το πλούσιο αθλητικό μενού περιλαμβάνει τους εντός έδρας αγώνες του Άρη στην καλαθόσφαιρα, και το Euroleague έως και το Final Fou. Η Nova παίζει και Πρωτάθλημα βόλεϊ, αγώνες Formula3, FIG World Cup Series, ράγκμπι, γκολφ, μπέιζμπολ, wrestling, IAAF Super Grand Prix και ΕΑΑ European Meetings.

Ανοιχτής εμβέλειας

Και να ήθελαν να αποκτήσουν δικαιώματα είναι τόσα πολλά τα λεφτά που παίζονται, που είναι απαγορευτικό για τα κανάλια ελεύθερης λήψης να μπουν στο παιχνίδι.

ΣΙΓΜΑ: Το Σίγμα κατάφερε, σε συνεργασία με την PrimeTel, να αποκτήσει τα δικαιώματα του Champions League και έτσι βλέπουμε και αυτή τη χρονιά κάθε Τετάρτη θα παίζει ο σημαντικότερος αγώνας σε ανοιχτή ζώνη στο Σίγμα.

ΡΙΚ: Το κρατικό κανάλι είναι το μοναδικό που προσπαθεί να μπει... σφήνα στα συνδρομητικά. Έτσι, έχει για ακόμη μία χρονιά αγώνες του Europa League, ενώ θα μεταδώσει και το βασικό πακέτο του Euro 2012. Παράλληλα συνεχίζει μεταδόσεις του Moto GP, κυπριακό πρωτάθλημα βόλεϊ, beach soccer, Ευρωπαϊκούς αγώνες κολύμβησης.

No comments:

Post a Comment