Friday, January 13, 2012

Προστασία λίμνης Μαγκλή επιδιώκει η κυβέρνηση

Να παραμείνει ως έχει στην ολότητά της η λίμνη Μαγκλή, καθώς και να υπάρχει ζώνη προστασίας γύρω από αυτή, είναι η επίσημη θέση της διοίκησης του Υπουργείου Γεωργίας όπως αυτή εκφράστηκε πρόσφατα σε συνάντηση του Υπουργού Σοφοκλή Αλετράρη με τον δήμαρχο Λακατάμειας και εκπροσώπους της Κίνησης για τη Διάσωση της λίμνης. Σε δηλώσεις του ο κ. Αλετράρης πρόσθεσε ότι θα πρέπει επίσης να προστατευθεί το κανάλι που διοχετεύει νερό από τον ποταμό Πεδιαίο στη λίμνη.

Παράλληλα, ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο που είναι ο ιδιοκτήτης της λίμνης σε μια προσπάθεια να τονιστεί η αξία και η σημασία της λίμνης να παραμείνει ως έχει για την περιοχή. Επιπλέον, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που αποτρέπει οποιονδήποτε ιδιοκτήτη ταμιευτήρα να τον κατεδαφίσει. «Δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τέτοια πρόθεση για κατεδάφιση γιατί πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό χώρο πρασίνου για την περιοχή που επιθυμούμε να παραμείνει ως έχει», συμπλήρωσε. Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι είναι κλειστό εδώ και κάποιους μήνες το κανάλι και θα πρέπει οπωσδήποτε να διανοιχθεί γιατί αλλιώς θα επέλθει ξήρανση της λίμνης και ολική καταστροφή του βιότοπου.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη με τους ιδιοκτήτες για να δοθούν λύσεις που είναι προς όφελος όλων, ώστε να αποφευχθεί η λήψη μέτρων σε περίπτωση που δεν εισακουστεί το αίτημα από τους ιδιοκτήτες.

Ο κ. Υπουργός είπε ότι στο θέμα έχει εμπλοκή και το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει εμπόδιο και ότι συμφωνούν όλοι στην αναγκαιότητα να παραμείνει η λίμνη ως έχει.

Ο δήμαρχος Λακατάμειας, Λουκάς Ιατρού, είπε ότι ο Δήμος Λακατάμειας βασίζεται στη στήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, όμως οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει η καλή διάθεση από όλους τους εμπλεκομένους. Ζητήθηκε, είπε, από τον υπουργό Γεωργίας να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να εφαρμοσθεί η νομοθεσία, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί ώστε να διαφυλαχθεί η λίμνη. «Είμαστε δίπλα στους ιδιοκτήτες, δεν είμαστε εναντίον των συμφερόντων τους, αλλά αντιθέτως θέλουμε μαζί τους να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει και τους απευθύνουμε έκκληση να επιδείξουν κατανόηση και συνεργασία», κατέληξε.

No comments:

Post a Comment