Thursday, January 19, 2012

Γήπεδο ΑΕΚ: Σε τροχιά υλοποίησης

Η γαλλική Bouygues, που είναι και μέτοχος της κοινοπραξίας που κατασκεύασε και διαχειρίζεται τα αεροδρόμια της Κύπρου,  βρίσκεται στο τελικό στάδιο του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του νέου γηπέδου  της ΑΕΚ Λάρνακας αλλά και των πέριξ του σταδίου, εμπορικών και αθλητικών αναπτύξεων.
Ο γαλλικός όμιλος θα είναι και ο κατασκευαστής του έργου και έχει εμπλακεί στο μεγάλο project έπειτα από προσέγγιση που δέχτηκε από παράγοντες, που εμπλέκονται τόσο με τα διοικητικά της λαρνακιώτικης ομάδας όσο και με επιχειρήσεις. Εντός των επόμενων εβδομάδων το τελικό masterplan φτάνει στην Κύπρο για να τύχει άξιολόγησης από το Δ.Σ. της ΑΕΚ, όπως επίσης και από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην ομάδα και διαθέτουν τεχνοκρατικές γνώσεις για ζητήματα πολεοδομίας, αρχιτεκτονικής ή και μηχανικής. Έπειτα θα ζητηθούν πιθανές τροποποιήσεις από τη γαλλική εταιρεία, ούτως ώστε εντός των επόμενων τριών με πέντε μηνών τα τελικά σχέδια να κατατεθούν στην Πολεοδομία για έγκριση.

Σημειώνεται, ότι στην ΑΕΚ θεωρούν ότι η ανάπτυξη που θα γίνει στο χώρο του σημερινού Νέου ΓΣΖ αποτελεί έργο εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τον αθλητιμσό όσο και για την οικονομία της Λάρνακας. Την εν λόγω άποψη φαίνεται να ενστερνίζονται πολλοί φορείς της πόλης όπως ο Δήμος, το ΕΒΕ και ο ΓΣΖ. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΑΕΚ έχει πολλούς συμμάχους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου έργου.

Μεγάλο ενδιαφέρον για το mall
Όπως λέχθηκε και παλαιότερα μέσω ρεπορτάζ του INBNews το νέο γήπεδο της ΑΕΚ θα περιβάλλεται από εμπορικές αναπτύξεις, με σημαντικότερη αυτή του εμπορικού κέντρου που θα κατασκευαστεί στην ίδια έκταση γης με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί αθλητικό κέντρο για προπονήσεις της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ αλλά και γήπεδο στίβου που θα καλύπτει της ανάγκες του ΓΣΖ. Το μοντέλο ανάπτυξης του Νέου ΓΣΠ στη Λευκωσία αποτελεί μοντέλο για τα σχέδια της ΑΕΚ, σύμφωνα με πηγές από την ομάδα.
Όσον αφορά το εμπορικό κέντρο που θα δημιουργηθεί ήδη προκύπτιε ενδιαφέρον από σειρά επιχειρήσεων, οι οποίες επιδιώκουν να εξασφαλίσουν χώρο σε αυτό, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους. Εξάλλου, ακόμη και φίρμες ένδυσης από το εξωτερικό εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να λειτουργήσουν καταστήματα στο mall της Λάρνακας. Το ζωηρό ενδιαφέρον επιβεβαιώνει και παλαιότερες έρευνες βιωσιμότητες που έχουν στη διάθεσή τους άτομα στην ΑΕΚ και οι οποίες δείχνουν ότι η υπό σχεδιασμό επένδυση θα είναι επιτυχημένη. 
Στα 30 και πλέον εκατομμύρια το συνολικό κόστος
Το συνολικό κόστος κατασκευής του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου, του γηπέδου στίβου, των βοηθητικων αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και του εμπορικού κέντρου θα ξεπεράσει τα 30 εκ. ευρώ. Τα μισά περίπου χρήματα αφορούν στις αθλητικές εγκαταστάσεις και σημαντικό μέρος αυτών (κάπου στα 6 με 7 εκ. ευρώ) θα καλυφθούν μέσω του σχεδίου χορηγιών για αθλητικές εγκαταστάσεις του ΚΟΑ.
Συνοπτικά, αναφέρεται ότι το νέο γήπεδο με τις λοιπές αναπτύξης στη Λάρνακα -βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει σήμερα- θα ξεκινήσει να υλοποιείται περί τα τέλη του 2012 και το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσής του τίθεται στα δύο έτη, οπότε καλώς εχόντων των πραγμάτων η μεγάλη ανάπτυξη θα είναι ολοκληρωμένη περί τα τέλη του 2014.

Πηγή: Sigmalive

No comments:

Post a Comment