Sunday, February 20, 2011

Νικητές του "Κάτι ψήνεται αλά Κυπριακά" και οι συνταγές τους!

Ο Λούης με τα γεμιστά φοινίκια του κατάφερε να κερδίζει τισ εντυπώσεις απο την αρχή του γεύματος. Το εύγευστο χοιρινό με το εξαιρετικό παρουσιαστικό εντυπωσίασε τους συμπαίκτες του Λούη αλλά τη χαριστική βολή έδωσαν οι τραγανές φλογέρες που σερβιρίστηκαν για επιδόρπιο. Εντυπωσιασμένοι οι συμπέκτες του Λούη, τον βα8μολόγησαν απλόχερα και του χάρισαν την νίκη!

Η Μαρία μοιράστηκε την πρώτη θέση με τον Λούη αφού μαγείρεψε εξίσου καλά. Το ορεκτικό της έδωσε μια οριεντάλ νότα στο τραπέζι της και άνοιξε την όρεξη των καλεσμένων της. Στη συνέχεια τα γεμιστά σουτζουκάκια και το ριζότο χόρτασαν τους καλεσμένους τόσο από εμφάνιση όσο και από γεύση. Το επιδόρπιο ήταν ένα λαχταριστό cheesecake με βάση brownie που κέρδισε τις εντυπώσεις. Ευχαριστημένοι οι συμπαίκτες της Μαρίας, τόσο από τις γευστικές επειρίες που τους πρόσφερε όσο και από το ψυχαγωγικό πρόγραμμα που ετοίμασε γι' αυτούς, έδωσαν από καρδιάς βαθμούς οι οποίοι οδήγησαν τη Μαρία στη νίκη!

Συνταγές:


Ανατολίτικη Έκπληξη (31/01/11)

Γεμιστά φοινίκια με κατσικίσιο τυρί και σαλάτα εποχής

Υλικά:
  • 16 Φοινίκια
  • Κατσικίσιο τυρί
  • Ψίχα καρυδιού
  • Λίγη κανέλα
  • Βαλσάμικο σως
  • 16 λεπτές λωρίδες μπέικον

Εκτέλεση:
Για τη γέμιση: σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί και τα καρύδια αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά κομματάκια. Προσθέτουμε το ξύδι και την κανέλα και ζυμώνουμε το μείγμα μας.
Aφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φοινίκια και στη θέση τους βάζουμε γέμιση. Ακολούθως, τυλίγουμε το κάθε φοινίκι με μια λεπτή λωρίδα μπέικον, τη στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Από πάνω βάζουμε λίγο σως βαλσάμικο και ψήνουμε στους 180°C για 20 λεπτά περίπου.

==============================================================

Μεθυσμένο Χοιρινό (31/01/11)

Χοιρινά φιλετάκια συνοδευμένα με σάλτσα κόκκινου κρασιού και άγρια μανιτάρια, λαχανικά εποχής και πατάτα πουρέ με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Υλικά:

  • 8 Χοιρινά φιλετάκια
  • Άγρια μανιτάρια
  • Κόκκινο κρασί
  • Λίγη μουστάρδα
  • Αλάτι
  • Χρωματιστές Πιπεριές
  • Ζωμό
  • Σκορδοβούτυρο
  • Πατάτες
  • 6 κόκκινα Κρεμμύδια
  • Βούτυρο ανάλατο
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κουτάλια της σούπας Bisto®
  • Μερικά καρότα,
  • Μερικά κολοκυθάκια λεπτά
  • 1 κουλούμπρα
  • 6 κουτάλια της σούπας ζάχαρη


Εκτέλεση:
Τσιγαρίζω το κρέας για λίγο σε ένα τηγάνι αφού έχουμε αλείψει και τις δυο μεριές με μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρασί μαζί με δύο κύβους ζωμό και σκορδοβούτυρο και αφήνουμε τα φιλετάκια να σιγοβράσουν.
Σε ξεχωριστό τηγάνι, βάζουμε μισό ποτήρι κρασί, βούτυρο, ελαιόλαδο, ένα ζωμό και τα μανιτάρια αφού τα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε φέτες.
Σιγοβράζουμε τα μανιτάρια μέχρι να μαράνουν λίγο και ακολούθως σκορπίζουμε από πάνω το Bisto σε σκόνη.
Αφού δέσουν τα μανιτάρια με τη σάλτσα τους, τα προσθέτουμε στο τηγάνι με τα φιλετάκια και σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί το κρέας.
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 20 λεπτά.
Καθαρίζουμε επίσης τα κολοκυθάκια αφαιρώντας το εσωτερικό τους και ακολούθως τα βάζουμε ξεχωριστά στον φούρνο μικροκυμάτων 20 λεπτά.
Η ίδια διαδικασία ισχύει και για την κουλούμπρα.
Αφού τελειώσει η διαδικασία για το ζέσταμα των λαχανικών, τα στραγγίζω για να φύγουν όλα τα υγρά και ακολούθως τα σοτάρουμε στο τηγάνι με σκορδοβούτυρο, λάδι, ζωμό, αλάτι και πιπέρι.
Για τις πατάτες πουρέ: κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες και τα τσιγαρίζουμε σε ένα τηγάνι προσθέτοντας τη ζάχαρη.
Βράζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και αφού μαλακώσουν τις στραγγίζουμε καλά και τις λιώνουμε.
Προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με ½ βούτυρο ανάλατο λιψμένο και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε τα φαγητά μας στο πιάτο και γαρνίρουμε με μικρά ντοματίνια στις άκρες.
==============================================================

Μίλα μου (31/01/11)

Φλογέρες γεμιστές με μήλα και παγωτό

Υλικά:
  • Μήλα διαφόρων ποικιλιών
  • Λικέρ μήλου
  • Χυμό μήλου
  • Φύλλο για μπακλαβά
  • 3-4 κουτάλια ζάχαρη
  • Λίγη κανέλα
  • ½ βούτυρο ανάλατο
  • 1 ποτήρι σταφίδες
  • Παγωτό βανίλια

Για το γαρνίρισμα:
  • 4 φράουλες

Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα μήλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη και τη κανέλα και τα ανακατεύουμε.
Ακολούθως τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι με λίγο με λικέρ μήλου και χυμό μήλου και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και αφού γίνει αυτό τα στραγγίζουμε καλά.
Στρώνουμε σε ίσια επιφάνεια 3-4 φύλλα μπακλαβά αλείφοντας τα ενδιάμεσα με λιωμένο βούτυρο καθώς επίσης σκορπίζουμε από πάνω ζάχαρη και λίγη κανέλα.
Βάζουμε το μείγμα από τα μήλα στην μια μεριά του φύλλου, διπλώνουμε τις άκρες σαν φάκελο και τυλίγουμε σε σχήμα φλογέρας.
Τυλίγουμε και τις υπόλοιπες φλογέρες και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί για να ψηθούν σε φούρνο που έχουμε ήδη προθερμάνει στους 180°C για 20-25 λεπτά.
Σερβίρουμε τις φλογέρες μας απλώνοντας σιρόπι σφενταμιού (maple syrup) στο πιάτο, παγωτό βανίλιας και φρέσκες φράουλες.
==============================================================

Κοτορεβιθούλης και Πασχαλίτσα (04/02/11)

Κοτορεβυθούλης = Κοτόπουλο με λιβανέζικη πίτα και ρεβίθια
Πασχαλίτσα = σαλάτα χωριάτικη - Ντομάτα, αγγουράκι, φέτα, ελιά, δυόσμος

Υλικά:
  • 3 πίτες λιβανέζικες
  • λάδι για τηγάνισμα
  • 3 στήθη κοτόπουλου
  • 1 κρεμμύδι
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι - πιπέρι – μπαχαρικά

Για την σως:
  • 1 μεγάλο γιαούρτι στραγγιστό
  • 6 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1/2 κου/κι μπαχαρικά διάφορα
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών λιωμένο σε 1/4 του ποτηριού  ζεστό νερό
  • 1 σκόρδο λιωμένο ή σε σκόνη

Εκτέλεση:
Χαράζουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό σε και προσθέτουμε ολόκληρο το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και το κοτόπουλο για να ψηθούν.
Όταν ψηθεί το κοτόπουλο, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια.
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα, βράζουμε νερό και βάζουμε τα ρεβίθια για να ψηθούν.
Σε ένα τηγάνι, βάζουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε τις λιβανέζικες πίτες μέχρι να γίνουν τραγανές.
Για τη σως: βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το χυμό λεμονιού, τα μπαχαρικά, το ζωμό, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας.
Τέλος ανακατεύουμε τα ρεβίθια με το κοτόπουλο και σερβίρουμε στο πιάτο σπάζοντας από πάνω την λιβανέζικη πίτα.
==============================================================

Όλα κερδίζουν! (04/02/11)

Σουτζουκάκια γεμιστά (Συνοδεύεται με ριζότο)

Υλικά:
  • 1 κιλό κιμά μικτό
  • 2 αυγά
  • 3 φέτες ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά
  • κρεμμύδι σε σκόνη

Για τη γέμιση:
  • Γέμιση 1: Φέτα,
  • Γέμιση 2: καπνιστό τυρί και προσούτο,
  • Γέμιση 3: σταφίδες και κουκουνάρι.

Για την σάλτσα:
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι - δάφνη - κανέλλα
  • φρέσκες τριμμένες ντομάτες και πολτός ντομάτας
  • λίγη ζάχαρη - λίγο κόκκινο κρασί

Εκτέλεση:
Σε μια μεγάλη κούπα, βάζουμε τον κιμά, τα αυγά, το ψωμί, το λάδι, τον μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά και το κρεμμύδι και ζυμώνουμε μέχρι το μείγμα να είναι ομοιόμορφο.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα γεμίζουμε είτε με τυρί φέτα, είτε με καπνιστό τυρί και προσούτο, είτε με σταφίδες και κουκουνάρι.
Ακολούθως, τηγανίζουμε ελαφρώς τα σουτζουκάκια για να μην σπάσουν στο φούρνο.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα, τοποθετούμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να ψηθεί ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια,  τοποθετούμε τα σουτζουκάκια μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος και από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα.
Σκεπάζουμε το σκεύος με ασημόχαρτο και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180°C.
==============================================================

Μ'ένα σμπάρο, δυό τρυγώνια (04/02/11)

Cheesecake με βάση Brownie

Υλικά:
Για τη βάση:
  • 1 ανάλατο βούτυρο (230 γρ)
  • 4 αυγά
  • 1 φλυ. ζάχαρη
  • 1 φλυ. κακάο σκόνη
  • 1 1/4 φλυ. αλεύρι

    Για το Cheesecake:
    • 1 φακελάκι dream topping
    • 1 ποτήρι γάλα
    • 1 κουτάκι τυρί κρέμα
    • 1 φακελάκι ζελέ λεμονιού
    • 1 ποτήρι νερό

    Topping:
    • Γλυκό βύσσινο

    Εκτέλεση:
    Για τη βάση: αφού λιώσουμε το βούτυρο προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπούμε.
    Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το κακάο, και το αλεύρι και χτυπούμε καλά.
    Ακολούθως, βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 180°C για 20 λεπτά.
    Προσοχή: δεν αφήνουμε τη βάση να ψηθεί περισσότερο γιατί δεν θα είναι μαλακό το Brownie.
    Για το Cheesecake: σε ένα μπολ λιώνουμε το ζελέ με ένα ποτήρι ζεστό.
    Σε ξεχωριστό δοχείο χτυπούμε το dream topping με το γάλα και το τυρί κρέμα μέχρι να πάρουν κρεμώδες μορφή.
    Προσθέτουμε το ζελέ στην κρέμα και ανακατεύουμε ελαφρά για να μην χάσει το μείγμα την αφράδα του.
    Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να πήξει. Σερβίρουμε το Brownie και το Cheesecake δίπλα δίπλα.

    No comments:

    Post a Comment