Tuesday, February 15, 2011

Λευκωσία: Μετακομίζουν στο νέο κτήριο οι πωλητές της λαϊκής αγοράς Αγίου Αντωνίου

Ακόμη μερικούς μήνες υπομονή πρέπει να κάνουν πωλητές και καταναλωτές, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα ανάπλασης της λαϊκής αγοράς του Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία.
Οι κατασκευαστικές εργασίες για επέκταση της αγοράς βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, και περί τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να παραδοθεί το νέο τμήμα του παντοπωλείου. Πρόκειται για σύγχρονη μεταλλική κατασκευή με γυαλιά, η οποία θα φιλοξενήσει, όταν ολοκληρωθεί το έργο, όλους τους εμπόρους που πωλούν φθαρτά.


Σύμφωνα με το σχέδιο εκτέλεσης των εργασιών, προγραμματίστηκε πρώτα η κατασκευή του νέου κτηρίου, ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να μεταφερθούν προσωρινά στα νέα μαγαζιά, για να υπάρχει ελεύθερο πεδίο για την εκτέλεση των εργασιών στο υφιστάμενο κτήριο. Με την παράδοση της νέας πτέρυγας της αγοράς, οι παραγωγοί θα πάρουν μια πρώτη γεύση των νέων εγκαταστάσεων. Όπως ανέφεραν στον «Φ» έμποροι της αγοράς, αρμόδιοι λειτουργοί του Δήμου Λευκωσίας τους ενημέρωσαν ότι εντός του επόμενου μήνα, πρέπει να μετακομίσουν στο νέο κτήριο. Η μετακόμιση των φθαρτέμπορων θα είναι μόνιμη. Σύμφωνα με το διαχωρισμό που έγινε, στο υφιστάμενο κτήριο θα επιστρέψουν και θα στεγαστούν τα δύο κρεοπωλεία, η ψαραγορά και μπακάλικα, ενώ τα φθαρτά θα φιλοξενηθούν στην καινούργια πτέρυγα.

Οι έμποροι απ’ την πλευρά τους εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών και ευελπιστούν ότι η ολοκλήρωση των έργων θα είναι η απαρχή για την αναζωογόνηση της αγοράς. Ο κ. Αλέκος, ο οποίος είναι μπακάλης, ανέφερε ότι εντός του επόμενου μήνα θα μετακομίσουν προσωρινά στο νέο κτήριο. «Επιτέλους άρχισαν οι εργασίες και προχωρούν κανονικά. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν στην ώρα τους, και να ξεκινήσει ο κόσμος να έρχεται εδώ για τα ψώνια του», τόνισε ο κ. Αλέκος. Ένας άλλος παραγωγός εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την ολοκλήρωση των έργων, η αγορά του Αγίου Αντωνίου θα μοιάζει περισσότερο με υπεραγορά, καθώς το παλιό κτήριο θα ανακαινιστεί πλήρως.

Ο ένας εκ των δύο κρεοπωλών που στεγάζονται στο παντοπωλείο Αγίου Αντωνίου, ο Αντώνης Καραολής, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα έργα που διαξάγονται στην αγορά, σημειώνοντας ότι η εικόνα της αγοράς θα αλλάξει άρδην μετά την ολοκλήρωση των έργων. Ο κ. Καραολής, εξέφρασε επίσης και το παράπονό του για έλλειψη επαρκούς διαλόγου μεταξύ των εμπόρων και του δήμου. «Για παράδειγμα, εγώ, για να μπορέσω να πάω στο διπλανό κτήριο και μετά να επιστρέψω πίσω στο υφιστάμενο κτήριο, πρέπει να ξηλώσω ένα τεράστιο ψυγείο που αποθηκεύω τα κρέατα. Δεν ήρθε κανένας να μου πει, πώς θα γίνει η μετακόμιση και τι γίνεται με το ψυγείο που είναι κτισμένο και δεν μπορεί να μετακινηθεί».
Σε δύο φάσεις
Τα κατασκευαστικά έργα θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις ώστε να μην επηρεαστεί η δουλειά των εμπόρων της αγοράς.

1η φάση:
Προβλέπεται η κατασκευή νέου κτηρίου στον εξωτερικό χώρο. Πρόκειται για διαμπερή κατασκευή στην οποία θα φιλοξενηθούν όλοι οι φθαρτέμποροι. Θα κατασκευαστεί επίσης μεγάλος υπόγειος χώρος όπου θα τοποθετηθούν όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις της αγοράς. Προβλέπεται επίσης και η δημιουργία μικρής καφετέριας.

2η φάση:
Θα γίνουν εργασίες επέκτασης των υφιστάμενων καταστημάτων. Στο πίσω μέρος θα υπάρχουν ειδικοί χώροι φορτοεκφόρτωσης κρεάτων και ψαριών, όπου μέσα από ειδικές φυσούνες τα εμπορεύματα θα ξεφορτώνονται απευθείας στα ψυγεία, ώστε να καλύπτονται όλες οι πρόνοιες υγιεινής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν θα κλείσει κανένα κατάστημα. Οι καταστηματάρχες, τα υποστατικά των οποίων βρίσκονται στον χώρο που θα εκτελούνται εργασίες, θα μετακινηθούν στο καινούργιο κτήριο. Παράλληλα στον εξωτερικό χώρο θα κατασκευαστούν χώροι στάθμευσης για τους πελάτες της αγοράς.

€2 εκατ. το κόστος
Το κόστος για τα κατασκευαστικά έργα στην αγορά του Αγίου Αντωνίου, ήταν η κύρια αιτία καθυστέρησης της έναρξης των έργων. Το συνολικό κόστος ανήλθε στα 2 εκατομμύρια ευρώ και επιχορηγείται από το Δήμο Λευκωσίας. Τον ερχόμενο Οκτώβριο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τα έργα στο σύνολό τους και η αγορά θα αποτελεί στολίδι για την πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να προκύψουν νέοι χώροι για νέους έμπορους. Η πλήρωση των θέσεων που θα δημιουργηθούν αναμένεται να καλυφθεί μετά από δημόσια εξαγγελία του Δήμου Λευκωσίας, ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον νέοι πωλητές.

No comments:

Post a Comment