Tuesday, November 15, 2011

Αγορά Αγίου Αντωνίου: Ανακαινισμένη περιμένει να υποδεκτεί ξανά πελάτες!

Η Έλλη Χατζηλοΐζου και ο σύζυγός της διατηρούν φρουταρία στην αγορά του Αγίου Αντωνίου, την οποία ο «Π» επισκέφθηκε χθες ενόψει την ολοκλήρωσης των εργασιών ανάπλασης και αναβάθμισής της. «Εμείς διατηρούμε τη φρουταρία εδώ και 30 περίπου χρόνια. Πριν από την έναρξη των εργασιών, ο χώρος που ενοικιάζαμε ήταν υπαίθριος και ήμασταν αναγκασμένοι να δουλεύουμε υπό βροχή ή καύσωνα», μας ανέφερε. Ρωτήσαμε, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, για τις εντυπώσεις της σχετικά με την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η αγορά. Όπως εξήγησε η κ. Έλλη, τώρα όλοι δουλεύουν σε καλό περιβάλλον, έχουν το χώρο τους για να φυλάγουν τα βράδια τα εμπορεύματά τους και οι συνθήκες είναι καλύτερες από πριν. Μπορεί να ταλαιπωρηθήκαμε για έναν χρόνο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ωστόσο άξιζε τον κόπο, μας είπε. Άλλωστε, όπως είπε, η ανάπλαση της αγοράς έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια, ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε δημάρχων, το έργο δεν έγινε, ευχαριστώντας παράλληλα τη νυν δήμαρχο, Ελένη Μαύρου, που κράτησε, όπως είπε, το λόγο της.
 
Εγκαίνια το Σάββατο
 
Τέλος λοιπόν στα στενάχωρα και άβολα σημεία πώλησης προϊόντων, την παραβίαση κανόνων υγιεινής, τους ελλιπείς χώρους για ασφαλείς φορτοεκφορτώσεις εμπορευμάτων, τέλος και στα πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν καθημερινά εδώ και χρόνια οι έμποροι και οι καταναλωτές στη Δημοτική Αγορά Αγίου Αντωνίου έβαλε ο δήμος. Μετά από 20 περίπου μήνες εργασιών, η εταιρεία Lois Builders Ltd, η οποία ανέλαβε την αναβάθμιση της δημοτικής αγοράς, έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες της και παραδίδει μια νέα αναβαθμισμένη αγορά, στολίδι για το δήμο. Ο Δήμος Λευκωσίας προγραμματίζει για το σκοπό αυτό εγκαίνια της αγοράς στις 19 Νοεμβρίου 2011, στις 11:00 το πρωί. Την ημέρα των εγκαινίων οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον νέο χώρο της αγοράς, να κάνουν τα ψώνια τους, απολαμβάνοντας παράλληλα μουσικό πρόγραμμα και παραδοσιακά εδέσματα.
 
Οι εργασίες
 
Το έργο ήταν χωρισμένο σε δυο φάσεις. Κατά την εκτέλεση των εργασιών της πρώτης φάσης κατασκευαστικέ το νέο κτήριο στον εξωτερικό χώρο, στον οποίο πλέον φιλοξενούνται οι φθαρτέμποροι. Κατασκευάστηκε επίσης και ο μεγάλος υπόγειος χώρος στον οποίο φιλοξενούνται όλες οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις της αγοράς και χώροι υγιεινής των πωλητών και των επισκεπτών. Στη δεύτερη φάση των εργασιών πραγματοποιήθηκαν εργασίες επέκτασης των υφιστάμενων καταστημάτων. Στο πίσω μέρος της αγοράς έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι φορτοεκφόρτωσης κρεάτων και ψαριών, όπου μέσα από ειδικές φυσούνες τα εμπορεύματα θα ξεφορτώνονται απευθείας στα ψυγεία, ώστε να τηρούνται όλες οι πρόνοιες υγιεινής. Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο κατά τη φάση αυτή κατασκευάστηκαν χώροι στάθμευσης για τους πελάτες της αγοράς. Το συνολικό κόστος για τα κατασκευαστικά έργα στην αγορά του Αγίου Αντωνίου ανήλθε στα 2 εκατομμύρια ευρώ και επιχορηγείται από το Δήμο Λευκωσίας.
 
 

No comments:

Post a Comment