Wednesday, November 30, 2011

Οι Βρετανικές Βάσεις απαγορεύουν τον συνδικαλισμό και την απεργία?

Κλειστό θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή το συσκευαστήριο πατατών στις Βρυσούλλες, αφού έχει καθοριστεί συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών στο Υπουργείο Εργασίας, για επίλυση της διαφοράς που έχει προκύψει μετά την απόφαση της εργοδοσίας να προσλάβει στη θέση των Κύπριων εποχιακών εργαζομένων, ξένους εργάτες από ανατολικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με λιγότερο μισθό.

Η απόφαση για να παραμείνει κλειστό το συσκευαστήριο λήφθηκε από τον εργοδότη ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης μεταξύ ανδρών της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και εργαζομένων στο συσκευαστήριο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν από την Τρίτη απεργία, διεκδικώντας ίδιους όρους εργοδότησης όπως είχαν τα προηγούμενα χρόνια και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.

Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της συμπλοκής μεταξύ της Αστυνομίας και των απεργών εργαζομένων έχουν πάρει εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου. Από το συσκευαστήριο αποχώρησαν νωρίς το απόγευμα με κλούβα της αστυνομίας των Βάσεων οι 20 ξένοι εργάτες, ενώ λίγο μετά αποχώρησαν και οι απεργοί.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Κωστάκης Κυριάκου, Οργανωτικός Γραμματέας Σωματείου Μεταφορών και Γεωργίας της ΣΕΚ Αμμοχώστου, ανέφερε ότι «ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι έξω από το συσκευαστήριο πατατών, φαίνεται ότι υπάρχει απόφαση από την ΣΕΔΙΓΕΠ να παρευρεθεί σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις οκτώ το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να καταβληθούν προσπάθειες για επίλυση της διαφοράς».

Από την πλευρά του, ο Χριστάκης Δημήτρη, Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ - ΠΕΟ Αμμοχώστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «μέχρι την Παρασκευή που θα γίνει η συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας το συσκευαστήριο δεν θα λειτουργήσει. Γύρω στις τέσσερις το απόγευμα όσοι ήμασταν συγκεντρωμένοι έξω από το συσκευαστήριο, αποχωρήσαμε και θα αναμένουμε την Παρασκευή για να πάμε στη συνάντηση στο Υπουργείο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δημήτρη είπε ότι «και οι απεργοσπάστες, οι 20 δηλαδή ξένοι εργάτες που μπήκαν στο συσκευαστήριο για να δουλέψουν υπό την συνοδεία ανδρών της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αφού δεν κατάφεραν να εργαστούν» καθώς δεν έγινε κατορθωτή η προσέλευση στην εργασία τους σημαντικών στελεχών του συσκευαστηρίου.

Ερωτηθείς τι έγινε με τις γυναίκες που μεταφέρθηκαν τραυματισμένες στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, ο κ. Δημήτρη είπε ότι «στο Νοσοκομείο μεταφέρθηκαν πέντε γυναίκες οι οποίες είχαν υποστεί εκδορές και μικροτραυματισμούς μετά τα χτυπήματα που δέχθηκαν από τους Βρετανούς αστυνομικούς. Αφού τους παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες, γύρω στις πέντε το απόγευμα οι γυναίκες πήραν εξιτήριο από το Νοσοκομείο».

Τα επεισόδια έξω από το συσκευαστήριο πατατών σημειώθηκαν γύρω στη μία το μεσημέρι όταν δύο διμοιρίες της Αστυνομίας των Βάσεων Δεκέλειας με αντιδιαδηλωτική εξάρτηση, συνόδευσαν 20 περίπου ξένους εργάτες για να εισέλθουν στο συσκευαστήριο και να αρχίσουν δουλειά. Οι απεργοί, άνδρες και γυναίκες εξαγριώθηκαν και οι αστυνομικοί των Βάσεων προσπάθησαν δια της βίας να τους μετακινήσουν από την κύρια είσοδο του συσκευαστηρίου.

Προκειμένου να περάσουν οι ξένοι εργάτες εντός του συσκευαστηρίου, οι Βρετανοί αστυνομικοί, όπως αναφέρεται, ξυλοκόπησαν τους εργάτες, άνδρες και γυναίκες. Γύρω στη 13.20 η μία διμοιρία αστυνομικών αποχώρησε, ενώ παρέμεινε στην περιοχή η δεύτερη διμοιρία, η οποία και συνόδεψε γύρω στις τρεις το απόγευμα, τους ξένους εργάτες που πήγαν για να εργαστούν, έξω από το συσκευαστήριο.

Πηγή: http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=68352

No comments:

Post a Comment