Monday, November 21, 2011

Occupy the Buffer Zone

Επιτέλους μετά από καιρό βλέπουμε σ' αυτό τον άμοιρο τόπο και ένα κίνημα χωρίς κομματικές επιρροές που κοιτάζει στα μάτια το πραγματικό πρόβλημα του νησιού χωρίς προκαταλήψεις.  Το kypriakablog θα παρακολουθεί την πορεία του κινήματος αυτού και θα σας ενημερώνει. Περισσότερες πληροφορίες και φώτο

Διαβάστε το άρθρο του "Πολίτη" για ένα κίνημα το οποίο ήδη άρχισε να ενοχλεί τους πολιτικούς και των δύο πλευρών:
Μπέρδεμα, ενδεχομένως και χωρίς προηγούμενο, έχει δημιουργήσει για τα Ηνωμένα Έθνη η απόφαση ομάδας Ε/Κ και Τ/Κ ειρηνικών διαδηλωτών να προχωρήσουν το Σάββατο το βράδυ σε συμβολική κατάληψη σημείου της Νεκρής Ζώνης μεταξύ των δύο οδοφραγμάτων στην οδό Λήδρας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές, τα Ηνωμένα Έθνη φέρονται να ασκούν πιέσεις στις αστυνομικές δυνάμεις και των δύο πλευρών να μεσολαβήσουν για την απομάκρυνση των διαδηλωτών, με την αιτιολογία πως εμποδίζουν τη διεξαγωγή περιπόλων των κυανόκρανων, καθώς τα αντίσκηνα έχουν αποκλείσει το δρόμο που τέμνει την οδό προς το οδόφραγμα των κατεχομένων.
Οι διαδηλωτές παρέμειναν στο ίδιο σημείο και χθες το βράδυ ενώ δεν αποκλείεται να παρατείνουν την παρουσία τους και απόψε. Η παρουσία τους, πάντως, δεν εμποδίζει τη διέλευση πολιτών από και προς τα κατεχόμενα.
Πρωτοφανής κατάσταση
  
Οι κυανόκρανοι φέρονται να προσπάθησαν να πείσουν τις αστυνομικές δυνάμεις της κάθε πλευράς να αναλάβουν την ευθύνη των Ε/Κ και των Τ/Κ διαδηλωτών, αντίστοιχα, καθώς δεν δικαιούνται να τους απομακρύνουν οι ίδιοι βάσει των όρων εντολής τους. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», δεν τίθεται θέμα παρεμπόδισης της περιπολίας των κυανόκρανων, καθώς μπορούν κάλλιστα να εξυπηρετηθούν με άλλους τρόπους ένθεν κι ένθεν της διαχωριστικής γραμμής.
Χθες, όπως ανέφεραν ακτιβιστές, αλλά και μέλη της αστυνομίας που στελεχώνουν το οδόφραγμα στη νότια πλευρά της Λευκωσίας, «αστυνομικοί» από τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές, μαζί με αριθμό ανδρών των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησαν από τους διαδηλωτές να μετακινηθούν, δίνοντάς τους διορία μέχρι σήμερα το μεσημέρι.
Σύμφωνα, πάντως, με Ε/Κ αστυνομικούς, τα Ηνωμένα Έθνη πρόκειται σήμερα να επανεξετάσουν το θέμα, ώστε να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα.
Κίνημα σε πρώιμα στάδια
Το Σάββατο το απόγευμα μερικές δεκάδες άτομα που δίνουν ραντεβού κάθε εβδομάδα στο συγκεκριμένο σημείο, έστησαν αυτοσχέδια κουζίνα για τσάι, και ακολούθως προχώρησαν σε συζήτηση για τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω οργάνωση του υπό διαμόρφωση κινήματος της «Κατάληψης της Νεκρής Ζώνης» (Occupy the Buffer Zone).
Όπως είχε προσχεδιαστεί, οι διαδηλωτές έστησαν για πρώτη φορά από την έναρξη των κινητοποιήσεων στις 15 Οκτωβρίου αντίσκηνα, για να διανυκτερεύσουν στη Νεκρή Ζώνη, ενώ ανήρτησαν πανό με συνθήματα και μοίρασαν φυλλάδια στους περαστικούς κατά της παρουσίας ξένων στρατών στο νησί και κατά του πολιτικού συστήματος. Λίγο αργότερα, μέλη των Ηνωμένων Εθνών προσέγγισαν τους διαδηλωτές ζητώντας τους να απομακρύνουν βαρέλι μέσα στο οποίο είχαν ανάψει φωτιά για να ζεσταθούν, ενώ αργότερα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά σε παρεμπόδιση της περιπόλου.
Οι διαδηλωτές, οι οποίοι σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους στο Facebook επιχειρούν να φέρουν στα κυπριακά δεδομένα το παγκόσμιο κίνημα κατά του χρηματοπιστωτικού συστήματος, δίνουν παράλληλα στην κινητοποίησή στόχευση κατά της διαίρεσης και της κατοχής.>>

No comments:

Post a Comment