Friday, November 11, 2011

Αστυνομία Κύπρου: Υπηρεσίες σωφέρ, logistics και αγροτικών εργασιών!!!

Περιφρόνηση στους θεσμούς και εκμετάλλευσή τους προς ίδιον όφελος από τον βουλευτή του ΕΥΡΩΚΟ Νίκο Κουτσού αποκαλύπτει επιστολή του αρχηγού αστυνομίας, Μιχάλη Παπαγεωργίου, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Λουκά Λουκά, με αντικείμενο ένα θέμα που πρώτος ο «Π» ανέδειξε στη δημόσια σφαίρα: την αργόσχολη υπηρεσία αστυνομικών σε φρουρές πολιτικών προσώπων.
Η υπηρεσία αυτή κοστίζει στη Δημοκρατία περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, λεφτά που η επιστολή του κ. Παπαγεωργίου προς τον πολιτικό προϊστάμενό του αποδεικνύει ότι σπαταλούνται για να εργάζονται αστυνομικοί ως σοφέρηδες και εργάτες.
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαγεωργίου αποκάλυψε στον κ. Λουκά στις 3 Μαρτίου του 2010 ότι, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, η σύζυγος του κ. Κουτσού, Σούλα, ανέθεσε στους δύο αστυνομικούς της φρουράς του συζύγου της να εκφορτώσουν δύο εμπορευματοκιβώτια με νοσοκομειακά γάντια, μέρος των ειδών νοσοκομειακού εξοπλισμού που εμπορεύεται η οικογένεια του κ. Κουτσού. Μια άλλη μέρα, η Σούλα Κουτσού διέταξε τους αστυνομικούς τής φρουράς του συζύγου της να συναρμολογήσουν κρεβάτια που προορίζονταν για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο και τα είχε παραγγείλει. Ανάλογης σαθρότητας για τη συμπεριφορά ενός πολιτικού που αξιώνει αστυνομική φρούρηση είναι το γεγονός ότι η Σούλα Κουτσού έστειλε μια μέρα τους αστυνομικούς της φρουράς του συζύγου της στις Βρυσούλλες για να μαζέψουν τις ελιές από το χωράφι της οικογένειας... Στην επιστολή του αρχηγού της αστυνομίας προς τον κ. Λουκά αναφέρεται, ακόμα, ότι η μεταφορά των παιδιών της οικογένειας Κουτσού σε σχολεία και φροντιστήρια, η μεταφορά της Σούλας Κουτσού σε διάφορες υποχρεώσεις της, καθώς και η πληρωμή διάφορων λογαριασμών της οικογένειας σε τράπεζες και υπηρεσίες «είναι πολύ συχνό φαινόμενο» για τους δύο αστυνομικούς που υπηρετούν στην προσωπική φρουρά του κ. Κουτσού.

Γιατί δεν ήταν σοφέρηδες...
Η επιστολή του αρχηγού αστυνομίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης παρουσίαζε και τη σειρά των γεγονότων μέχρι την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Κουτσού χρησιμοποιούσε τους αστυνομικούς της φρουράς του ως σοφέρηδες και εργάτες σε χωράφια και αποθήκες. Συγκεκριμένα, λίγο μετά την περιπέτεια ασθενείας που πέρασε ο Νίκος Κουτσού στα τέλη του 2009, τις τρεις εβδομάδες που ήταν στο νοσοκομείο, οι δύο αστυνομικοί της φρουράς του είχαν διαταχθεί να μεταφερθούν ως φρουρά στον πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρη Συλλούρη (σ.σ. οι δύο αστυνομικοί είναι τοποθετημένοι στην φρουρά του κ. Κουτσού ως αρχηγού κόμματος, καθώς ο κ. Συλλούρης δεν επιθυμεί προσωπική φρουρά για τον ίδιο). Όταν εξήλθε του νοσοκομείου ο κ. Κουτσού, οι δύο αστυνομικοί της φρουράς του επανήλθαν στα καθήκοντά τους στον κ. Κουτσού, και λίγο μετά έφτασε καταγγελία στο αρχηγείο αστυνομίας ότι οι δύο αστυνομικοί της φρουράς του Νίκου Κουτσού, Α/ Αστυφ. 2... Ευ. Π. και 3... Μ. Ευ. δεν παρουσιάζονταν στα καθήκοντά τους. Οι δύο αστυνομικοί κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις στους ανωτέρους τους, στους οποίους ανέφεραν ότι πάντα παρουσιάζονταν στην οικεία Κουτσού, με εξαίρεση το διάστημα των τριών εβδομάδων νοσηλείας του κ. Κουτσού, οπότε διατάχθηκαν να παρουσιάζονται στον κ. Συλλούρη αντί στον κ. Κουτσού. Όπως προκύπτει, τόσο οι δύο αστυφύλακες όσο και οι ανώτεροί τους διερωτήθηκαν ποιος μπορεί να κατήγγειλε πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, με τους δύο αστυνομικούς ακολούθως να καταγγέλλουν τη σύζυγο του κ. Κουτσού, Σούλα, ότι τους διέτασσε να εκτελούν εργασίες άσχετες με τα καθήκοντά τους, όπως το μάζεμα ελιών, η εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων και η μεταφορά παιδιών σε σχολεία και φροντιστήρια.
Μάλιστα, οι δύο αστυνομικοί της φρουράς του Νίκου Κουτσού, κατά το 2010 ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν τα προσωπικά οχήματά τους για να μεταβαίνουν από τη Λευκωσία στην Παλόδεια, όπου νοσηλευόταν ο κ. Κουτσού, αφού το όχημα του βουλευτή -και το οποίο χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε οι δύο αστυνομικοί- ήταν εκτός κυκλοφορίας μετά από τροχαία σύγκρουση στην οποία είχε εμπλακεί μέλος της οικογένειας Κουτσού.
Αυξήθηκαν οι φρουρές
Ουδενός -πλην ίσως των άμεσα εμπλεκόμενων αστυνομικών- δεν φαίνεται να ίδρωσε το αφτί από τις αποκαλύψεις του «Π» το φθινόπωρο του 2009 για τον ακριβή αριθμό αργόσχολων αστυνομικών που υπηρετούν σε φρουρές πολιτικών προσώπων. Ανάμεσά τους, μέχρι σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν έντεκα αστυνομικοί στη φρουρά του 90χρονου Βάσου Λυσσαρίδη, 14 αστυνομικοί στη φρουρά του πρώην προέδρου της Βουλής, Μάριου Καρογιάν, δύο αστυνομικοί στη φρουρά του Αρχιεπισκόπου, δύο αστυνομικοί στη φρουρά του Ντίνου Μιχαηλίδη (πρώην υπουργού Εσωτερικών), δύο αστυνομικοί στη φρουρά της Φωτεινής Παπαδοπούλου, δύο αστυνομικοί στη φρουρά του πρώην γενικού εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, και δύο αστυνομικοί στη φρουρά του Νίκου Κουτσού. Και αυτοί είναι οι προφανείς ανορθολογικοί αριθμοί από τις τοποθετήσεις αστυνομικών σε πολιτικές φρουρές, καθώς μελέτες της αστυνομίας δείχνουν ότι και σε άλλες πολιτικές φρουρές ενδεχομένως να μην δικαιολογείται ο αριθμός των αστυνομικών από τις πολιτικές συνθήκες ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, υποσχέθηκε στις 7 Νοεμβρίου ότι πρόκειται να καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για μείωση των φρουρών σε πολιτικά πρόσωπα κατά 34 αστυνομικούς. Η μείωση δεν είναι μεγάλη, καθόσον σε αυτήν συνυπολογίζονται οι 14 αστυνομικοί του κ. Καρογιάν, ο οποίος τους διατηρεί από την εποχή που ήταν πρόεδρος της Βουλής, παρά το γεγονός ότι οι αστυνομικοί στη φρουρά του προέδρου της ΕΔΕΚ, Γιαννάκη Ομήρου, αυξήθηκαν από δύο σε δέκα, μόλις ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της Βουλής... Δηλαδή, η αύξηση των αστυνομικών στη φρουρά τού νυν δεν συνοδεύθηκε από μείωση των αστυνομικών στη φρουρά του τέως...
Κάστρα για αργόσχολους
Το προφανέστερο σκάνδαλο στην αργόσχολη απασχόληση αστυνομικών εντοπίζεται στην περίπτωση του Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί έντεκα αστυνομικούς στην προσωπική φρουρά του, ακριβώς δύο χρόνια μετά που ο «Π» αποκάλυψε τους ακριβείς αριθμούς για τις προσωπικές φρουρές πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Λουκάς Λουκά, συζήτησε το θέμα αρκετές φορές στο Υπουργικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την ετοιμότητά του να καταθέσει πρόταση για ορθολογικότερη τοποθέτηση αστυνομικών σε φρουρές προσώπων. Ωστόσο, η ετοιμότητα του κ. Λουκά δεν εισπράχθηκε ευνοϊκά είτε από τους συναδέλφους του είτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η θέση που διατύπωνε μέχρι πρότινος το Υπουργικό Συμβούλιο είναι ότι δεν ήταν ακόμα ώρα για να ανακινηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

No comments:

Post a Comment