Sunday, March 6, 2011

Πέθανε ο φίλος του Τσε Γκεβάρα

O άνθρωπος που συντρόφεψε στις νεανικές περιηγήσεις του με μια μοτοσικλέτα, τον Αργεντινό θρύλο της λαϊκής επανάστασης Ερνέστο « Τσε » Γκεβάρα, πέθανε χθες στην Κούβα, σε ηλικία 88 ετών.
Ο Αλμπέρτο Γκρανάδο, εζησε αρκετά για να δει τη ζωή του, με τον «Τσε», να αποθανατίζεται σε φιλμ με το τίτλο «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας». Όπως ανακοίνωσε το κουβανικό κρατικό κανάλι, η στάχτη του θα διασκορπιστεί στην Αργεντινή, στη Βενεζουέλα και φυσικά στην Κούβα.
Το περίφημο ταξίδι τους, στη φτωχή και καταπιεσμένη ήπειρο της Λατινικής Αμερικής, ξεκίνησε το 1951, με μία γερασμένη βρετανική μοτοσικλέτα Ενφιλντ και κατά πολλούς ήταν η αιτία που αφύπνισε το επαναστατικό ένστικτο του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.
 
Η ταινία «Ημερολόγια Μοτοσικλέτας», του βραζιλιάνου σκηνοθέτη Βάλτερ Σάλες, βασίστηκε πάνω στη νουβέλα του Γκρανάδο «Ταξιδεύοντας με τον "Τσε" Γκεβάρα:η δημιουργία μιας επανάστασης» και περιείχε αυθεντικά στοιχεία από το προσωπικό ημερολόγιο του Λατίνου επαναστάτη.
Ο Γκρανάδο, που ήταν βιοχημικός, εγκαταστάθηκε στην Κούβα το 1961, μετά από πρόσκληση του παιδικού του φίλου και έμεινε εκεί για πάντα.

No comments:

Post a Comment