Wednesday, March 2, 2011

Η Moody's υποβάθμισε τις Κυπριακές Τράπεζες

Βασική αιτία της σημερινής υποβάθμισης των τραπεζών, που ήταν αναμενόμενη, είναι η πρόσφατη υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η υποβάθμιση του rating της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τα συσσωρευμένα προβλήματα στους ισολογισμούς των τριών κυπριακών τραπεζών ώθησαν τους Moody's στη σημερινή υποβάθμισή τους κατά μία, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατά δύο βαθμίδες.

Οι Moody's εκτιμούν ότι λόγω των διαρθρωτικών δημοσιονομικών προβλημάτων και λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά, το κράτος έχει λιγότερες δυνατότητες στήριξης των τραπεζών σε περίπτωση ανάγκης. Αυτό αυξάνει τον πιστοληπτικό τους κίνδυνο και επομένως, επηρεάζει αρνητικά τα ratings τους για μακροπρόθεσμες καταθέσεις και χρέος.

Πέραν αυτού, όμως, οι Moody's εντοπίζουν σειρά προβλημάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών που εκτιμούν ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα επιδεινωθούν το 2011. Κύριος λόγος της υποβάθμισης των δεικτών χρηματοοικονομικής ευρωστίας των τραπεζών είναι η επιδείνωση του πιστωτικού τους χαρτοφυλακίου. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που διαφέρουν ανά τράπεζα.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου οι Moody's σημειώνουν την επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση το 2011 κυρίως λόγω της Ελλάδας αλλά και λόγω των προβλημάτων στην εγχώρια αγορά.

Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση των προβληματικών δανείων και σημειώνεται ότι αρκετά από αυτά δεν καλύπτονται από προβλέψεις. Σημειώνεται επίσης ότι αρκετά προβληματικά δάνεια καλύπτονται από εμπράγματες εξασφαλίσεις όπως ακίνητη περιουσία που δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμη. Αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την δυνατότητα ανάκτησης αυτών των δανείων.

Στα θετικά, οι Moody's σημειώνουν την καλή ρευστότητα της Τράπεζας και την θετική κεφαλαιακή επάρκεια.  Ο ορίζοντας των ratings της BOCY είναι σταθερός. Στην περίπτωση της Marfin οι Moody's σημειώνουν τη στενότητα ρευστότητας και χρηματοδότησης αλλά και την εκτίμηση τους για επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού.

Θεωρούν ότι η Marfin έχει περισσότερη εξάρτηση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ (17% του ενοποιημένου ενεργητικού), που αποδυναμώνει το προφίλ χρηματοδότησης της. Αν και οι Moody's αναγνωρίζουν τους καλούς δείκτες ρευστότητας της τράπεζας και την δυνατότητά της να περιορίσει την χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, θεωρούν ότι αυτό θα γίνει σε βάρος της κερδοφορίας της. Για να αναπληρωθεί η χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα πρέπει να πωληθούν επενδύσεις σε ζημιές, αν και η δυνατότητα της τράπεζας να αντλεί καταθέσεις στην Κύπρο παραμένει ικανοποιητική.

Στα θετικά, πάντως, οι Moody's σημειώνουν ότι η τράπεζα άντλησε πρόσφατα κεφάλαια και επομένως μπορεί να απορροφήσει τις όποιες ζημιές από το λειτουργικό της περιβάλλον στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο ορίζοντας των ratings είναι αρνητικός γιατί υπάρχει η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού και λόγω της μεγάλης έκθεσης της τράπεζας σε ελληνικά ομόλογα, που αντιστοιχούν με το 90% των pro forma πρωτοβάθμιων (Tier 1) κεφαλαίων της.

Στην περίπτωση της Ελληνικής, η υποβάθμισης της χρηματοοικονομικής ευρωστίας οφείλεται στην επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και της κερδοφορίας. Οι Moody's σημειώνουν τα μέτρα που λήφθηκαν για περιορισμό των απωλειών στην Ελλάδα, αλλά αναμένουν περαιτέρω άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα λόγω του δύσκολου λειτουργικού περιβάλλοντος.

Αν και τα προβληματικά δάνεια είναι πλήρως καλυμμένα από εμπράγματες εξασφαλίσεις αποτελούν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της τράπεζας, και λόγω της κατάστασης που υπάρχει στην κτηματαγορά, η ανάκτηση τους θεωρείται δύσκολη. Ο ορίζοντας των ratings της Ελληνικής είναι σταθερός.

No comments:

Post a Comment