Tuesday, March 8, 2011

Δηλώσεις Τουρκοκυπρίων για κινητοποιήσεις και συνομιλίες

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τι αλλάζει στα κατεχόμενα» η κυπριακή εφημερίδα «ΑΛΗΘΕΙΑ» δημοσιεύει σήμερα συνεντεύξεις του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), που είναι το μεγαλύτερο της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης, και του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς, γιού του πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς.

Ο πρώτος θεωρεί ότι οι κινητοποιήσεις των Τ/κ έδωσαν «φιλί ζωής»στις διαπραγματεύσεις. Ο δεύτερος δηλώνει ότι «οι Τ/κ δεν είναι μπάλωμα ούτε των Ε/κ ούτε της Τουρκίας» και προσθέτει ότι αυτό που ζητούν από τους Ελληνοκύπριους και από την Τουρκία «είναι το ίδιο».

Ο κ. Ντενκτάς διαψεύδει τον ισχυρισμό του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι «υπάρχει Ελληνο-κυπριακός δάχτυλος» πίσω από τις κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων.

Ο Φερντί Σογέρ στην συνέντευξη του υποστηρίζει επίσης ότι «η δημαγωγία κάποιων και στις δύο πλευρές ένα και μόνο στόχο έχει: τη μη λύση του Κυπριακού». Ο Σογέρ αναφέρει ακόμα ότι και οι ξένοι «παίζουν παιχνίδια στη ράχη μας». Σύμφωνα με τον ίδιο Τουρκοκύπριο πολιτικό, μόνο με την επανένωση της Κύπρου θα υπάρχει αυτοκυβέρνηση στο νησί χωρίς επεμβάσεις ξένων συμφερόντων.

Ο πρόεδρος του τουρκοκυπριακού δημοκρατικού κόμματος Σερντάρ Ντεκτάς - γιος του τέως αδιάλλακτου τουρκοκύπριου πολιτικού ηγέτη Ραούφ Ντεκτάς - στη συνέντευξη του δηλώνει ότι είναι εναντίον της Ομοσπονδίας και υπέρ της συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

Η Κυπριακή δημοκρατία και οι Ελληνοκύπριοι είναι κατά τον κύριο Σογέρ καλοί γείτονες. «Δεν πιστεύω ό τι υπάρχει περίπτωση να βρούμε τον τρόπο να μοιραστούμε την εξουσία» αναφέρει και σημειώνει πως γι΄αυτό «πρέπει να σταματήσουμε να σπαταλούμε το μέλλον των παιδιών μας με τον να διαπραγματευόμαστε και να μην έχει τέλος αυτή η διαδικασία».

Ο Σερντάρ Ντεκτάς διατυπώνει την θέση ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διασφαλιστεί μία σταθερότητα στην Κύπρο και να εκλείψει ο κίνδυνος πολεμικής σύρραξης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Επίσης υποστηρίζει ότι οι «Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούνται από τον Ερντογάν, την ΕΕ και τους Ελληνοκυπρίους σαν ψάρι για δόλωμα για να σταματήσουν ή να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Άγκυρας με την ΕΕ».

No comments:

Post a Comment