Tuesday, March 22, 2011

Πολεμικά Αεροσκάφη στην Κύπρο

Τρία πολεμικά αεροπλάνα του Κατάρ, κατευθυνόμενα προφανώς για να συμμετάσχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Λιβύης, προσγειώθηκαν στις 10.30 το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας για ανεφοδιασμό, παρά την αρχική αντίθεση της κυπριακής κυβέρνησης.
Γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναφέρει ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας του Κατάρ, βρισκόμενα εν πτήσει, ζήτησαν άδεια για προσγείωση και ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν παραχώρησαν τη σχετική άδεια, αλλά ακολούθως ζητήθηκε άδεια για αναγκαστική προσγείωση λόγω έλλειψης καυσίμων. «Η Πολιτική Αεροπορία, λειτουργώντας βάσει των διεθνών κανόνων, αναγκάστηκε να παραχωρήσει άδεια για προσγείωση και ανεφοδιασμό», προσθέτει η ανακοίνωση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο αεροδρόμιο Λάρνακας προσγειώθηκαν τρία αεροπλάνα, δύο μαχητικά Μιράζ και ένα μεταγωγικό.
Τα τρία αεροσκάφη αναχώρησαν λίγο μετά τις 15.30 και αφού ανεφοδιάστηκαν με καύσιμα.
Κύπρος: Τα αεροπλάνα του Κατάρ δεν δημιουργούν «μέγα θέμα»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι η προσγείωση στρατιωτικών αεροπλάνων του Κατάρ στη Λάρνακα, καθ' οδό προς ανάληψη επιχειρήσεων κατά τη Λιβύης δεν δημιουργεί «μέγα θέμα».
Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ, ο κ. Στεφάνου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για προσγείωση αεροπλάνων του Κατάρ και ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Λάρνακας και γι' αυτό η απάντηση ήταν αρνητική.
Από εκεί και πέρα, με νέα επικοινωνία οι χειριστές είπαν ότι έχουν πρόβλημα με τα καύσιμα και πρέπει να προσγειωθούν, οπότε, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, τους παραχωρήθηκε άδεια», είπε ο εκπρόσωπος.
Πρόσθεσε ότι ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για μείζον θέμα «εκδόθηκε γραπτή δήλωση στην οποία καταγράφονται με λιτό τρόπο τα γεγονότα».
Ο κ. Στεφάνου επανέλαβε ότι επιθυμία της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να μην εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και ότι για την επιθυμία της αυτή ενημερώθηκε η Βρετανία, η οποία έχει δικαιώματα βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης.
Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να παραχωρηθεί η στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο στις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Στεφάνου απάντησε ότι κανένας δεν ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία να παραχωρήσει ο,τιδήποτε αναφορικά με την επιχείρηση στη Λιβύη

No comments:

Post a Comment