Thursday, March 3, 2011

Μακάρειο Στάδιο: «Έχει κλείσει τη ζωή του…»

Αμέλεια, ανευθυνότητα, κωλυσιεργία, γραφειοκρατία, παραμέληση. Πόσες άλλες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιήσει ένας δημοσιογράφος για να χαρακτηρίσει το γεγονός ότι το Μακάρειο Στάδιο έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου. Αν προτιμάτε στο έλεος του… Θεού.
Για πολλά χρόνια, το δεύτερο πιο ιστορικό γήπεδο της Λευκωσίας μετά το παλιό ΓΣΠ, αντιμετωπίζει λειτουργικά προβλήματα. Θα μπορούσε κάλλιστα να ισχυριστεί κάποιος ότι εδώ και χρόνια βρίσκεται στην εντατική.

To Δ.Σ. του ΚΟΑ δεν φάνηκε τολμηρό. Οι λύσεις που έχει στα χέρια του είναι δύο. Το ανανεώνει ή το κατεδαφίζει και κατασκευάζει γήπεδο σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η «Σ» παρουσιάζει την τραγική εικόνα του Μακάρειου Σταδίου. Την 1η Φεβρουαρίου 2009, ο συνάδελφος Φρίξος Κυριάκου τιτλοφορούσε σχετικά το θέμα: «Επικίνδυνο το Μακάρειο Στάδιο», αποκαλύπτοντας τότε την έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του ΚΟΑ του καλοκαιριού 2008!!! όπου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το γήπεδο δεν έπρεπε να εγκριθεί και να δοθεί προς χρήση». Η έκθεση είχε υποβληθεί στο Δ.Σ. του ΚΟΑ τον Αύγουστο του 2008.
Δύο χρόνια μετά
Χθες, η «Σ», με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής τη Δευτέρα, όπου μεταξύ άλλων λέχθηκε ότι το Μακάρειο Στάδιο είναι ακατάλληλο για χρήση, επισκέφθηκε πάλι το στάδιο της Λευκωσίας.
Ο χρόνος σταμάτησε. Οι εικόνες που αντικρίσαμε το 2009, τις αντικρίσαμε και χθες. Το στάδιο καμία μέρα δεν έκλεισε, κάτι που έπρεπε να γίνει, όπως έλεγε ο ΚΟΑ τόσο το 2009 όσο και το 2010. Αυτό είχε δηλώσει ο Νίκος Καρτακούλλης. Ποτέ ο ΚΟΑ δεν δαπάνησε κονδύλι για βελτιωτικά έργα. Κάτι που είχε δηλώσει δημόσια ο Νίκος Καρτακούλλης για δαπάνη €3.000.000.
Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα και ακούμε από τον πρόεδρο του Οργανισμού ότι ο κύκλος της ζωής του Μακαρείου Σταδίου έκλεισε. Με αυτήν τη λογική πρέπει να κατεδαφιστεί. Θα πρέπει να γίνει νέο στάδιο. Σύγχρονο και λειτουργικό. Ο ΚΟΑ δεν μπαίνει καν στη διαδικασία για βελτιωτικά έργα. Αυτό το λέει ο χρόνος και όχι εμείς. Τα σπασμένα καθίσματα, οι κερκίδες χωρίς καθίσματα, τα τσιμέντα, είναι εκεί και σήμερα όπως και το 2009.
«Είναι ασφαλές»
Χθες ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΚΟΑ αν εγγυάται την ασφάλεια του γηπέδου, το οποίο κατά διαστήματα φιλοξενεί χιλιάδες κόσμου. Η απάντηση που λάβαμε ήταν «είναι ασφαλές». Εδώ γεννιέται το εξής ερώτημα: Πως είναι δυνατόν να είναι ασφαλές όταν έχει κλείσει τον κύκλο της ζωής του;
Ο Νίκος Καρτακούλλης, ερωτηθείς για το Μακάρειο Στάδιο και τι σκέφτεται ως Οργανισμός να πράξει, απάντησε ως εξής: «Εδώ και 2,5 χρόνια ξεκινήσαμε μια προσπάθεια και είχαμε κάποιες σκέψεις για ριζική αλλαγή του Μακαρείου Σταδίου. Έγιναν μελέτες, φέραμε τη στατική υπηρεσία και έπρεπε να γίνει μια επένδυση πολύ μεγάλη με βάση τα οικονομικά δεδομένα που παρουσιάζονται σήμερα στον Οργανισμό και ακριβώς μέσα στο πνεύμα της περισυλλογής, της καλής διοίκησης, είπαμε ότι πρέπει να γίνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις πριν πάρουμε μια τέτοια απόφαση για επένδυση. Λόγω της κρίσης έχουμε αλλάξει το πλάνο που είχαμε καθορίσει για το Μακάρειο Στάδιο. Το ότι το Μακάρειο Στάδιο είναι σε κακό χάλι το ξέρουμε όλοι. Δεν είναι ντροπή. Το Μακάρειο Στάδιο έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του».
Διασφαλίζει ο ΚΟΑ τη χρήση των κερκίδων του Μακαρείου Σταδίου;
«100%. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος γιατί οι κερκίδες κάθονται πάνω σε χώμα και όχι σε πυλώνες. Θα ήταν πολύ ασφαλέστερο εάν υπήρχαν κάποια άλλα πράγματα. Το σκεπτικό ποιο είναι; Να πάμε να δώσουμε σε ένα γήπεδο που ολοκλήρωσε τη ζωή του μια επένδυση €2.000.000 και μετά από λίγα χρόνια να επενδύσουμε άλλα χρήματα ξεκινώντας από την αρχή; Το ποσό της ανακαίνισης υπολογίστηκε στο ποσό των € 7.000.000 - €8.000.000. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, σε επιστολή του, μας αναφέρει ότι το Μακάρειο Στάδιο χρειάζεται σύστημα οπτικοαουστικής ειδοποίησης και το δεύτερο εγκατάσταση κλειστού συστήματος. Είναι λογικό ο ΚΟΑ να πάρει μιαν απόφαση επένδυσης €500.000 γι' αυτά τα δύο, σε ένα γήπεδο που έκλεισε τη ζωή του;».
«Δεν θα καθόμουν σε σπασμένα καθίσματα»
Εν έτει 2011, ο φίλαθλος πληρώνοντας εισιτήριο για ποδοσφαιρικό αγώνα, το οποίο αντιστοιχεί σε €17, έχει απαιτήσεις. Καθαρό κάθισμα, καθαρός χώρος και χώρους υγιεινής. Στο Μακάρειο Στάδιο τα περισσότερα από αυτά είναι πολυτέλεια. Γιατί τότε το εισιτήριο για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα να κοστίζει €17; Άραγε ο πρόεδρος του ΚΟΑ Νίκος Καρτακούλλης, ως φίλαθλος, θα καθόταν σε σπασμένα καθίσματα ή στο τσιμέντο; Η απάντηση που λάβαμε, όταν του θέσαμε την ερώτηση, ήταν μονολεκτική, «Όχι». Τα συμπεράσματα δικά σας… Bέβαια, τα σπασμένα τσιμέντα στα χέρια οργισμένων οπαδών, μπορεί να καταστούν φονικά όργανα. Η Αστυνομία τι λέει;

No comments:

Post a Comment